Több mint 20 milliót költ az MNB alapítványa szőnyegekre

  • narancs.hu
  • 2017. július 11.

Belpol

A szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradásáért teszik mindezt.

Több mint 23 millió forintot fizet négy kézi csomózású gyapjúszőnyegért a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Animae alapítványa – tudta meg a Magyar Nemzet.

A még áprilisban meghirdetett közbeszerzés eredményét most hozták nyilvánosságra, nagy meglepetést azonban nem okozott a döntés, hiszen egyetlen induló vett részt a pályázaton.

A megrendelt 100 négyzetméternyi szőnyeg a kiírás szerint az alapítvány budai Várban található, épp felújítás alatt álló ingatlanát díszítheti, ahol az MNB doktori iskolája is működik.

A vásárlást azzal indokolták, hogy „a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése”. Így az alapítvány a békésszentandrási szőnyegek megrendelésével „támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását, ezenkívül a kistérség foglalkoztatottsági mutatóját”.

Hogy pontosan milyen pénzeket is költ a PADA, arról korábban itt írtunk:

Ligeti Miklós: Elveszíti ügyészségjellegét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 266 milliárd forint közpénzt juttatott az általa létrehozott Pallas Athéné alapítványoknak. Az alapítványok mintegy 197 milliárd forintot állampapírokba fektettek. Ebben az írásban az MNB alapítványainak az egyéb, a sajtó útján nyilvánosságra került költéseire összpontosítunk. Szervezetünk, a Transparency International Magyarország (TI) szerint az MNB által az alapítványokon keresztül véghez vitt közpénzköltés börtönbüntetéssel járó hűtlen kezelést valósíthatott meg.

Figyelmébe ajánljuk