IDEA: kevesebb, mint tíz százalék a különbség a Tisza Párt és a kormánypártok között

  • narancs.hu
  • 2024. július 4.

Belpol

Egy országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP, a Tisza Párt mellett csak a DK és a Mi Hazánk jutna be. 

A kormánypártok és a Tisza Párt támogatottsága között kevesebb mint 10 százalék a különbség, mind a biztos pártválasztók, mind a teljes népesség körében – írja a Telex az IDEA Intézet június 19. és június 27. között online kitölthető kérdőív segítségével felvett, reprezentatív felmérése nyomán. 

A lap beszámolója szerint a felnőtt népesség körében 30 százaléka volt a támogatottsága kormánypártoknak, a Tisza Pártnak pedig 23 százaléka volt. A felmérés alapján egy országgyűlési választáson négypárti parlament jött volna létre:

a Fidesz-KDNP és Tisza Párt mellett csak DK és a Mi Hazánk támogatottsága érte volna el a parlamentbe jutáshoz minimálisan szükséges, 5 százalékos küszöböt.

A kegyelmi botrány, Magyar Péter feltűnése, a Tisza megjelenése, illetve az utóbbiak EP-választási kampánya és a végeredménye sok szavazó gondolkodását befolyásolta. A választás utáni hetekben is viszonylag sokan mentek volna el választani: a jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén. 

Ugyanakkor a Fidesz-KDNP az év eleje óta stabilizálta helyzetét, a párt támogatottságának lassú, de folyamatos csökkenése megállt, sőt, az utóbbi időben növekedtek is. A biztos szavazók között a Fidesznek 41 százalékot jelentene egy parlamenti választáson, míg a Tisza Párt ebben a kategóriában is egyértelműen a második politikai erő: 32 százalékuk van a biztos szavazók között. Az intézet szerint a rendszer váltás óta soha nem fordult elő, hogy négy olyan párt (LMP, MSZP, Párbeszéd, Jobbik) is a parlamentben van, amelynek a támogatottsága az 1 százalékot sem éri el. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk