Idén 1176 titkosszolgálati információgyűjtést engedélyezett Varga Judit

  • narancs.hu
  • 2020. december 28.

Belpol

 Például telefonlehallgatást, titkos házkutatást.

A hazai titkosszolgálati tevékenység idei évre vonarkozó adatait kérte ki a hvg.hu a kormánytól. A megkapott adatok szerint több mint ezeregyszáz (pontosan 1176) titkos információgyűjtést, - például telefonlehallgatást, titkos házkutatást - engedélyezett idén Varga Judit a hazai titkosszolgálatok kérésére.

Ahogy írják, a közérdekű adatok elemzése azt mutatja, hogy a tavaszi karantén a titkosszolgálati aktivitást is csökkenthette, ekkor ugyanis  kevesebb lehetett a miniszteri engedélyhez kötött művelet. Júliustól azonban a második fél év már hasonló aktivitást mutat, mint a tavalyi azonos időszak. Ez az első félévben 555, a másodikban 617 engedélyezett információgyűjtést jelentett.

A hatályos nemzetbiztonsági törvény szerint a miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtés fogalma sokrétű, de például ennek minősül, ha az állami szerv titokban átkutat egy lakást, postai küldeményt bont fel vagy megfigyeli és rögzíti a célszemélyek elektronikus úton folytatott kommunikációt. 

Ne minden esetben van azonban szükség miniszteri vagy bírói engedélyre az információgyűjtéshez, teszik hozzá. Egyes esetekben -mint például kémgyanús embernek csapdába csalása, egy adott objektum, autót vagy jármű megfigyelése - nincs szükség külső engedélyre, elég az adott szerv vezetőjének jóváhagyása.

Ahogy írják, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) kivételével valamennyi nemzetbiztonsági szakszolgálat végezhet titkos információgyűjtést, ilyen például az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a katonai titkosszolgálatok és az összes szervet kiszolgáló Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Figyelmébe ajánljuk