Időarányos parkolódíjazási rendszer jöhet a belvárosban

  • narancs.hu
  • 2020. június 20.

Belpol

A cél az, hogy mindenki csak annyit parkoljon, amennyit feltétlenül szükséges.

„Olyan rendszert szeretnénk, ami kedvezményeket ad az autósoknak, de azt is világossá teszi, hogy a városban van egy dolog, amiben szűkösek az erőforrások és nem ingyen osztogatjuk, ez pedig a közterület” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Restart beszélgetéssorozat csütörtöki rendezvényén.

A hvg.hu beszámolója szerint a belső kerületekben progresszív díjazási rendszert vezetnének be, tehát időarányosan növekedne a parkolásért fizetendő összeg. Ez alapján az első negyedórában kedvezményesen, akár teljesen ingyen lehetne parkolni, ugyanakkor az még nem eldöntött, hogy az V., VI., VII., VIII. kerületen túl is kiterjesztik-e a szabályozást.

Karácsony szerint az a cél, hogy mindenki addig parkoljon, amíg feltétlenül szükséges. A koronavírus-járvány miatt bevezetett ingyenes parkolás ezzel éppen ellentétes hatást váltott ki, hiszen sokan hetekig egy helyen hagyták az autójukat.

A terv szerint a bevételek a kerületeknél maradnának, így nem lenne szükség törvénymódosításra, tehát a kormánypártok támogatására. A Fővárosi Közgyűlés jövő heti napirendjei között már szerepel egy előterjesztés a parkolási rendelet felülvizsgálatáról. A hvg.hu úgy tudja, az érintett polgármesterek támogatják a tervet, és hamarosan megindulnak az egyeztetések.

Figyelmébe ajánljuk