Időközi parlamenti választás Székesfehérváron: őszinte részvétel

szerző
- lt -
publikálva
1999/39. (09. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választást megelőző héten Székesfehérváron sokkal inkább a transzszexuális házaspár átoperálása keltett feltűnést, mint a kampány, amely - leszámítva egy-két ösztönös plakáttépkedést - példamutóan visszafogott és talán éppen ezért teljesen érdektelen volt, noha a hét szinte minden napján megfordult a városban egy miniszter, egy pártelnök vagy egy rocksztár.

A választást megelőző héten Székesfehérváron sokkal inkább a transzszexuális házaspár átoperálása keltett feltűnést, mint a kampány, amely - leszámítva egy-két ösztönös plakáttépkedést - példamutóan visszafogott és talán éppen ezért teljesen érdektelen volt, noha a hét szinte minden napján megfordult a városban egy miniszter, egy pártelnök vagy egy rocksztár.

A székesfehérvári 2-es választókerületben (ami a város egy részének lakói mellett a seregélyesieket, a soponyaiakat, a csőszieket, a polgárdiakat, a táciakat és a füleieket érintette, szám szerint 50 800 embert) hét jelölt gyűjtötte össze a megfelelő mennyiségű kopogtatócédulát, és igazából csak az tűnt furcsának, hogy noha a Fidesz a kisgazda jelöltet, dr. Mikó Pétert, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnökét támogatta, a Magyar Demokrata Fórum nem, sőt valószínűleg éppen székesfehérvári jelöltjük, Viniczai Tibor csatasorba állításától remélték, hogy legújabb üzenetük - mi igenis önálló párt vagyunk, nem pedig Fidesz-fiók! - célba ér.

Viniczait egyébként az MDF mellett az MDNP és a Vállalkozók Pártja is támogatta, politikai hirdetésének szlogenjét - Hiteles embert a parlamentbe - pedig maga Széles Gábor dedikálta. A negyvenhárom éves agrármérnök, "több sikeres vállalkozás irányítója és társtulajdonosa, aki az elmúlt tíz év alatt több mint 150 munkahelyet teremtett", azzal érvelt, hogy "magam és családom számára megteremtettem a biztos jövőt, így elérkezett az ideje annak, hogy tehetségem és energiám a közösség javára fordítsam", kampányában inkább a show-val, mint a híres-neves támogatók felsorakoztatásával próbálkozott, szeptember 18-án például a seregélyesi vásártéren osztogatott fagyit, előtte a csőszi, utána pedig a táci focipályán házigazdáskodott

ősmagyar lovas

harcászati bemutatókon, hogy a kampányzáró Füle Öregfiúk-Megbízható Derék Öregfiúk labdarúgó-mérkőzésről, amit Novotny Zoltán közvetített, ne is beszéljünk.

Az FKGP-Fidesz-jelöltjéről, dr. Mikóról viszont kiderült, hogy egykor a szórakoztatóiparral próbálkozott, mint a Gorsium együttes tagja. Így aztán nem csoda, hogy kampányzáró bulijára nemcsak Deutsch Tamást, hanem egykori társait, D. Nagy Lajost és Charlie-t is meghívta. A Gáz utcai sportcsarnokban megtartott rendezvényen a nézők, amellett, hogy a Bikini együttest hallgatták, elgondolkodhattak azon, milyen is lenne dr. Mikó, ha idejekorán nem válik meg zenekarától, vagyis a sex and drugs and rock and rollt nem cseréli fel Isten, haza, családra.

Dr. Mikó ekkor már önfeledten állhatott a színpadon, mivel túl volt Orbán Viktoron, Gógl Árpádon, Stumpf Istvánon, Járai Zsigmondon, Chikán Attilán, Kovács Kálmánon, Semjén Zsolton, akik mind-mind érte jöttek, nem ellene, talán éppen az 1998 májusi gesztust meghálálva, amikor a második fordulóban dr. Mikó mint szimpla kisgazda jelölt, néhai Gyuricza Bélát támogatva, visszalépett.

És túl volt Gyimóthy Gézán is, aki viszont arról gondoskodott, hogy a választók még véletlenül se gondolják, hogy a kisgazdák és a Fidesz között felhőtlen a kapcsolat. A kisgazda alelnök minden bizonnyal

a szívére és nem az eszére

hallgatott, amikor egy, a megyeházán megtartott, decensnek és mosolygósnak induló kortesbulin előbb olyat szólt, hogy "a Fidesznek korántsem olyan markáns a magyar agrárium felemelkedéséért folytatott programja, mint a miénk", majd ahelyett, hogy dr. Mikót kaserolta volna, inkább arról beszélt, hogy "mennyire fontos lenne Magyarországon is kialakítani a gépkörmozgalmat (ez körülbelül azt jelenti, hogy a gazdák nem bérlik a traktort meg a rotációs kapát, hanem körbekölcsönzik, és mindenki azt használja, amire éppen szüksége van - a szerk.), mivel ezzel ki lehetne zárni azokat, akik a parasztok zsírján élősködnek".

Thürmer Gyula is valószínűleg azért érkezett Fehérvárra, hogy bebizonyítsa: a Munkáspárt képviselőjelöltje, a 69 éves Kovács István - aki gazdasági cselédként indult, és 1989-ben mint vezérőrnagy ment nyugdíjba - képes leszámolni mindazokkal, akik a parasztok (és mások, már akinek van) zsírján élősködnek. Hogy mindezt nyomatékosabbá tegye, Thürmer "kampánysétát" tett Székesfehérvár belvárosában, koszorúzott, majd bejelentette, hogy október elsején kétszáz autóval forgalomlassító demonstrációt mutatnak be Budapesten, hogy "felrázzák a magyar népet a tespedtségből".

Valami hasonlóra gondolhatott Csurka István is, amikor ifj. Hegedűs Lóránttal az oldalán nagygyűlést vezényelt le szeptember 16-án a fehérvári Technika Házában. A különféle hanyatlás- és nemzethalál-víziók közepette a pártelnök most sem kerülte el legfrissebb rögeszméjét, miszerint az államnak egyszerűen több pénzt kellene nyomnia, és akkor minden jóra fordulna. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a feladat végrehajtását mindjárt rá is bízhatná a helyi MIÉP-jelöltre, Papp Károlyra, ugyanis az 53 éves üzemmérnök régebben a székesfehérvári Vörösmarty Nyomda vezetője volt.

A kampány során úgy tűnt, az SZDSZ jelöltje, Varga Zsuzsa kimondottan kerüli a feltűnést. A könyvtáros tanárt egyesek látták ugyan Horn Gábor, Világosi Gábor vagy éppen Zwack Péter társaságában jönni-menni, de legharsányabb megnyilvánulása kétségkívül az volt, amikor arról panaszkodott, hogy lopják a plakátjait. Azt viszont már Világosi Gábor jegyezte meg, hogy ez bizony politikai banditizmus.

Molnár Albert, akit az MSZP mellett a Fejér Megyei Nyugdíjasok Pártja is támogatott, szintén nem nagyon törődött a happeninggel, beérte a fehérvári polgármester, Warvasovszky Tihamér mindennapi, hangos támogatásával meg azzal, hogy felsorolta, miket ígért a kormány a "nagy választások" idején, a végére meg elhívta a Benkó Dixielandet, hogy mindenki döntse el,

kinek húzzák el

a nótáját.

A vasárnapi események után egyelőre senkinek. Szeptember 26-án ugyanis a jogosultaknak csupán tizenkilenc százaléka ment el szavazni, és ez olyan kevés, hogy ha a következő fordulóban is hasonló lesz a részvételi arány, akkor az egészet érvénytelennek nyilvánítják, a fehérváriak pedig csupán arra számíthatnak, hogy egy későbbi, bizonytalan időben majd megint jönnek, kopogtatnak.

A mindössze 9651 szavazó közül Molnár Albertet 3569-en választották (37,21 százalék), dr. Mikó Pétert 3501-en (36,5 százalék), Viniczai Tibort 1145-en (11,94 százalék). A többiek futottak még 170 és 532 szavazat között.

- lt -

szerző
- lt -
publikálva
1999/39. (09. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra