Ígérik, felépül a Diákváros és a Fudan Egyetem is

  • narancs.hu
  • 2021. április 15.

Belpol

Nem nyúlnak a Diákváros terveihez – mondta Fürjes Balázs államtitkár. 

Félreértés volt, hogy a Diákváros program meghiúsulna amiatt, hogy a kormány a kínai Fudan Egyetem campusát is szeretné megépíteni. Mindkét terv megvalósul – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyet Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció és Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója tartott. 

Korábban a Népszava azt írta, a kormány törölte a Diákváros tervét, aztán a Miniszterelnökség azt tette közzé, megépítik a Diákvárost, a Fudan Egyetemet is.

A sajtótájékoztatón ezt tovább pontosították.

Az államtitkár a 444 tudósítása szerint azt mondta, a kormány, a főváros és az építész szakma által is támogatott Diákváros rehabilitációs program és a Déli Városkapu Fejlesztési Terv megvalósítása is folyik, van, ami már épül, a tervek pedig a korábbi döntések alapján készülnek. 

A Diákváros terveihez nem nyúltak: a központ a nagy vásárcsarnok lesz, körülötte egyetemi kollégiumok, amelyekben 8-10 ezer hallgatónak lesz szállása.

Ott, ahol korábban „üzleti típusú fejlesztéseket” terveztek, jut hely a Fudan Egyetem campusának is. Fürjes Balázs szerint a kínai egyetemmel kapcsolatos vita világnézeti indíttatású. Mifelénk előítélettel fogadják mindazt, ami keletről jön, pedig a jövő Ázsiáé, a 21. század Ázsia felemelkedését hozza. 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk