Ignatieff: "A CEU-t kiszorították Magyarországról"

  • narancs.hu
  • 2019. március 11.

Belpol

Az ezzel ellentétes állítások hamisak.

“A CEU-t kiszorították Magyarországról” – nyilatkozta ma Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. – A magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők” – tette hozzá.

A CEU honlapján megjelent közlemény szerint 2019. január elsejével a magyar kormányzat saját törvénye, a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat a világszerte elismert amerikai akkreditációjú mester és doktori képzéseire Budapesten. Ez valójában azt jelenti, hogy a CEU-t elüldözték abból a városból, amely több mint 25 éve az otthona. Bár a magyar akkreditációját megőrizte, Budapesten nem működhet amerikai akkreditációjú intézményként. Ennek eredményeképpen 2019 szeptemberétől kénytelen Bécsbe áthelyezni minden amerikai akkreditációjú programját.

A CEU rektora szerint „egy egyetem elüldözése az országból támadás a felsőoktatás ellen és súlyos csapás az akadémiai szabadságra”. De Ignatieff szerint  a helyzet még most is megoldható. Ha a kormányzat azt akarja, hogy a CEU Budapesten maradjon, akkor a miniszterelnöknek biztosítania kell a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét. Amíg ezt nem teszi meg, addig azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak.

Neked ajánljuk