Nem akarja a jegybank csökkenteni a gyermektelenek nyugdíját, tévedésként terjed ennek ellenkezője

  • narancs.hu
  • 2019. március 11.

Belpol

Az ÉS-ben felvetett "terv" félreértés volt – ismerte el a cikk szerzője.

Az Élet és Irodalomban közölt elemzés alapján írtuk délelőtt, hogy az MNB a gyermektelenek nyugdíjának 40 százalékát elvenné. „A MNB 330 pontos csomagjában mindössze négy pont foglalkozik a nyugdíjrendszerrel, de azok elég súlyosak” – fogalmaztunk Simonovits András nyugdíjszakértő írására hivatkozva.

Cikkünk megjelenése után az MNB jelezte felénk is, hogy nem tervez ilyen módosítást. „A hivatkozott cikk címe semmilyen formában nem fedi a MNB Versenyképességi programjában vázolt javaslatokat.”

false

 

Fotó: MTI

A magyarnarancs.hu-nak elküldött levelében erre hivatkozik a jegybank:

„Az induló nyugdíj összegének megállapításakor a felnevelt gyermekek számának figyelembevétele: Azt javasoljuk, hogy a felnevelt gyermekek száma alapján kapjanak a szülők egy bizonyos mértékű nyugdíjkiegészítést. A nyugdíj-kiegészítés lehet fix összegű, a nyugdíj százalékában megállapított mértékű vagy a gyermek keresetének százalékában meghatározott összegű. Franciaországban például a három vagy több gyermeket felnevelő anyák 10 százalékos nyugdíjnövelést kapnak. A gyermekek bruttó béréhez kötött nyugdíjkiegészítés azon gyermekek után járna, akik munkát vállalnak Magyarországon, ami a munkaerőpiac fehéredéséhez (a tényleges munkabér alapján megvalósuló adó- és járulékfizetésre való ösztönzés által) és a külföldön dolgozó munkavállalók hazatéréséhez is hozzájárulhat. A bruttó béren alapuló kiegészítés azt is figyelembe veszi, hogy a gyermekek felsőfokú végzettségének megszerzése a szülők számára jellemzően többletköltséget jelent, és a magasabban képzettmunkavállalók általában véve nagyobb összegű járulékfizetéssel gyarapítják a nyugdíjkasszát. A gyermeket nevelő szülőket pedig hosszú távon arra ösztönzheti, hogy minél több erőforrást allokáljanak gyermekeik oktatására, mivel az ahhoz társuló magasabb hozadékból nemcsak az állam, hanem a család is részesül.”

A 444 elérte Simonovits Andrást, aki elismerte, hogy az ÉS-ben megjelent írásában félreérthetően fogalmazott, és egy korábbi tanulmányra tett volna utalást, de ez eléggé félrement.

Elnézést kérünk mindenkitől, akit korábbi cikkünkkel megtévesztettünk.

Neked ajánljuk