A gyűlöletkampány nem ért célt, megtört a jég, az embereknek elege van a lopásból…

  • narancs.hu
  • 2018. február 25.

Belpol

Így reagáltak a pártok a Fidesz hódmezővásárhelyi vereségére.

Egészen simán megverte ma a független Márki-Zay Péter a fideszes Hegedűs Zoltánt a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ez pedig jó hír az ellenzéknek, hiszen mindenkiben felcsillant a remény.

Megbukott a Fidesz Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter független jelölt az új városvezető. Vasárnap Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz–KDNP), korábbi polgármester halála miatt időközi polgármester-választást tartottak. Az már a reggeli adatokból kiderült, hogy várhatóan magas lesz a részvételi arány, volt olyan szavazókör, ahol a szavazásra jogosultak 70 százaléka járult az urnákhoz. Az összesített részvétel pedig 62 százalék lett.

A Fidesz rendkívül szűkszavúan reagált a mai eseményekre, este tíz körül a következő közleményt juttatták el az MTI-hez: „A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz–KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.”

Erkölcsi győzelem

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje már napközben erkölcsi győzelemnek nevezte a hódmezővásárhelyiek szavazói aktivitását (62 százalékos lett a részvétel).

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje pedig úgy fogalmazott, hogy megtört a jég, ez pedig azt jelenti, hogy „a gyűlöletkampány nem ért célt, nem tudta befogni a kiváló jelöltet, nem tudta otthon tartani az embereket, a Fidesz bukta Hódmezővásárhelyet. Jó ómen április 8-ra!” – írja Szél Facebook-oldalán.

Gyurcsány Ferenc viszont hosszabb közleményt juttatott el az MTI-nek, melyben ő is gratulál Márki-Zay győzelméhez, és arról ír, hogy a mai választás kapcsán kiderült: több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket. „Ma nem az a kérdés, hogy bal- vagy jobboldali demokraták vezetik a városokat, az országot. Egy kérdés van: lesz-e újra köztársaság, jogállam, demokrácia, európai polgári világ? És ma jobban hisszük, mint korábban: Igen, normális európai ország leszünk. Mert többen vagyunk, akinek elege van Orbán világából” – áll Gyurcsány közleményében.

A Jobbik értékelése szerint a „Fidesz bevehetetlennek hitt fellegvárának lakossága adott ma nagy pofont, jelezve a velejéig korrupt, pökhendi és a hatalmuk érdekében a legaljasabb eszközöket is bevető kormánypártoknak, hogy az embereknek elegük van a lopásból, a kiszolgáltatottságból, az agymosásból, a fenyegetettségből és a zsarolásból” – írják közleményükben.

Közös megállapodás sürgetése

Az Együtt szerint nagy tanulság a mai eredmény minden olyan magyar választó számára, aki kormányváltást szeretne. „Az Együttnek meggyőződése, hogy az egyéni választókerületekben mindenütt kell egy esélyes ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltjével szemben. Ennek érdekében a párt nyitott a koordinációs egyeztetések felgyorsítására. Hódmezővásárhely után világos a demokrata ellenzéki pártok feladata: mindenekelőtt egymással kell megállapodásra jutni, mert már egy ilyen koordináció is fényévekkel mozdítaná előre Orbán Viktor megbuktatásának ügyét” – állítja a párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Momentum szerint a hódmezővásárhelyi győzelem egyetlen dolgot bizonyít: ha valóban van tétje a választásnak, a bizonytalanok is elmennek. „Csak velük és hiteles jelöltekkel lehet rést ütni a Fidesz pajzsán, ezért a Momentum célja, hogy nekik is reményt adjon” – írja a párt Facebook-oldalán.

Figyelmébe ajánljuk