Index: Alföldi-ellenes jogalkotás állhat a tao-rendszer szétverése mögött

  • narancs.hu
  • 2019. július 19.

Belpol

Aminek a legnagyobb nyertese épp Vidnyánszky!

Hosszú cikket közölt az Index arról, hogy milyen következményei vannak a színházakat támogató tao-rendszer átalakításának.

Alaposan körbejárták a témát, viszont arra jutottak végül, hogyha sorba veszik, melyik intézményeket sújt legjobban a változtatás, úgy az rajzolódik, hogy egy Lex Alföldi született meg. A szakmában is erről beszélnek többen.

false

 

Fotó: MTI

Merthogy a legnagyobb vesztesek épp az Átrium, a Centrál Színház és a Rózsavölgyi – ezeken a helyszíneken pedig több előadást is rendez Alföldi Róbert.

Puskás Tamás, a Centrál igazgatója árnyalná a megállapítást: „a Lex Alföldi túlzás, már csak azért is, mert Alföldi Róbert egyik fix bázisát, a Radnóti Színházat nem büntették. Ő inkább azt feltételezi, a rendszer kiötlői úgy gondolják, az úgynevezett szórakoztató színházak elvonják a „magas művészet” elől a pénzt, és többek között ezen kellett változtatni.”

Ehhez kapcsolódik a friss lapunkban olvasható hosszabb cikk is, amely azt taglalja, hogy bukott meg Vidnyánszky Attila, mint a Nemzeti Színház igazgatója. Aki egyébként épp a tao-rendszer eltörlésének nagy nyertese.

Bukás: ezek a számok bizonyítják, hogy Vidnyánszkyt nemcsak Alföldi, de sok kollégája is leiskolázta

Elmerültünk a Nemzeti Színház számaiban - súlyos dolgokat láttunk. A friss Magyar Narancsban hosszan foglalkozunk, hogy milyen folyamatok, hibák és tendenciák húzódnak meg a Nemzeti Színház katasztrofális nézőtéri adatai mögött (amelyeket a hvg.hu hozott nyilvánosságra). Jelenleg ugyanis a nagyszínpadon csak minden második néző fizet a jegyért, ami teljesen unikum a hazai színházak körében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?