"A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk: 2,5 millió honfitársunk beoltva"

  • narancs.hu
  • 2021. április 6.

Belpol

Orbán bejelentette: holnaptól nyithatnak az üzletek.

"A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk: 2,5 millió honfitársunk beoltva" - mondta el Orbán Viktor kedden délután egy videóban, amit a Facebook-oldalán osztott meg.

A miniszterelnök szerint "egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk és az egyetlen győzelemmel kecsegtető fegyver, a vakcina."

Majd hozzátette, hogy

Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát.

"Ezért holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, kérem önöket, ezeket tartsák be. Az oltást folytatjuk, hasonló tempóban" - közölte Orbán.

A miniszterelnök ezután megköszönte az orvosok és ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást. Üzenetét azzal zárta, hogy "Magyarország lehet, Magyaroszág lesz az az európai ország, ahol leggyorsabban jut vakcina mindenkinek."

Hogy mit is jelent a 2,5 millió beoltott és milyen változásokra számíthatunk, azt ebben a cikkben szedtük össze.

A legfontosabb változások a következők:

  • kitolódik az éjszakai kijárási tilalom időtartama. Ezentúl a korábbi este 8 és hajnali 5 közötti intervallum helyett este 10 és hajnali 5 között lesz tilos elhagyni a lakhelyet.
  • Változik az üzletek nyitva tartása is: este fél 10-kor zárnak majd a boltok a jelenlegi 19 óra helyett.
  • Kinyithatnak a jelenleg kötelezően zárva tartott üzletek, például a ruhaboltok, a bútorboltok és a plázában lévő üzletek. A boltokban viszont 10 négyzetméterenként csak 1 vásárló tartózkodhat.
  • Újra nyithatnak a szolgáltatások, például a fodrászatok.
  • Fontos, hogy a vendéglátóhelyek továbbra sem nyithatnak ki, csak elvitelre dolgozhatnak, még a teraszok sem nyithatnak meg.

Figyelmébe ajánljuk