Itt a hivatalos lista, ezekkel az arcokkal az élen váltana kormányt az LMP

  • narancs.hu
  • 2017. december 3.

Belpol

Bemutatták a párt 2018-as országgyűlési választási listájának első harminc helyezettjét.

Az LMP kétnapos kecskeméti kongresszusa után vasárnap bemutatták a párt országos listáját, amelynek élén Szél Bernadett áll, őt követi sorrendben: Hadházy Ákos, Ungár Péter, Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt, Kanász-Nagy Máté, Demeter Márta, Lengyel Szilvia, Ferenczi István, a tizedik helyen pedig Ábrahám Júlia indul.

Szél Bernadett kiemelte: az országgyűlési képviselőjelöltek mindegyike indul egyéni körzetekben is. A pártnak mind a 106 körzetben van jelöltje, akiket országjárás során mutatnak be az elkövetkező időszakban. Hozzátette, hogy a lista első tíz helyén ötven-ötven százalékos a nemek aránya, a lista további részében pedig két azonos nemű után ellenkező nemű jelölt következik.

Optimista

Optimista

Fotó: MTI

A lista egyik érdekessége, hogy a jelenlegi LMP-frakció országgyűlési képviselője, a bajai Ikotity István csak a tizennegyedik helyen szerepel, vagyis 2018-tól kikerülhet az Országgyűlésből. Főleg úgy, hogy információink szerint az egyelőre csak LMP-s nevekből összeállított lista első tizennyolc helyén három politikus is szerepet kaphat a Gémesi György által vezetett Új Kezdet nevű tömörülésből.

A jelenleg a lista hetedik helyén található volt MSZP-s Demeter Márta így valójában a nyolcadik, mert – ha döntöttek a nevekről – az Új Kezdet megkaphatja a harmadik helyet, tehát jól kell szerepelnie az LMP-nek ahhoz, hogy az országgyűlési képviselő ismét bejusson. Ez nagyjából 7-8 százalékot jelent, hiszen a listáról ebben az esetben jut be 8-9 politikusa a pártnak.

Szél Bernadett a leendő Szél-kormány programjával jelentkezett be a miniszterelnök-jelöltségre

„Nincs újabb négy évünk az Orbán-rendszerre, és nem tudunk újabb négy évet várni az ellenzékre.” „Most szombaton mind én, mind az LMP fontos döntés előtt állunk: a párt történetében először miniszterelnök-jelöltet fogunk állítani.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?