„Németországnak már vége” – Németh Szilárdék felavatták a Lidl elleni harc kőkeresztjét

  • Gera Márton
  • 2017. december 3.

Belpol

A felszentelésen a rezsibiztos nem mondott beszédet, és akadt, aki emiatt csalódott volt.

Nem lehet könnyű Németh Szilárd élete. Ha sérelem éri az övéit, rögtön támadásba lendül, és nincs ember, aki képes lenne megállítani. Ha kell, felveszi a harcot a sörgyárral és bojkottot hirdet, olykor meg annyira belejön a harcba, hogy még azt is letagadja, ami szimpla tény. Azt azonban a Lidl sem sejthette, hogy a rezsibiztos egyszer még kőkereszttel megy nekik.

Néhány hónapja az áruházlánc eltüntette a kereszteket a csehországi szórólapjairól, így Santorini híres templomának tetejéről is lekerült a vallási jelkép a reklámújságban. Ekkor többen kiakadtak, a Lidl viszont arra hivatkozott, hogy nem akarták senkinek a meggyőződését sérteni, ezért tüntették el a kereszteket, ám végül bocsánatot kértek, és jelezték, hogy a legközelebb már máshogy oldják meg a problémát. A kereszténységet szavakban erőteljesen védelmező, és minden esetben annak nevében cselekvő Fidesz–KDNP körében persze nagy port kavart az ügy: az Echo Tv-ben, a Sajtóklubban mondták be, hogy mostantól bojkottálni kell a Lidl-áruházakat, mert ez így nem járja, a szegedi fideszesek pedig égő mécsesekből raktak ki keresztet a helyi Lidl előtt.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Arra azonban aligha számított bárki is, hogy Németh Szilárd itt nem áll meg, és egy igazi kereszttel mutatja meg a Lidlnek, hogy a keresztényekkel nem érdemes ujjat húzni. Csepel egykori polgármestere kőkereszt felállítását kezdeményezte a kerületben, csupán pár méterre a helyi Lidl-áruháztól, egy panelház alatt. Hogy egyértelmű legyen a cél, a párt gondolatait általában nagy elánnal közvetítő Csepel.info jelezte, hogy bár ezen a helyen régóta nincs feszület, az is számít, hogy itt van pár méterre a Lidl. Így vasárnap délután összegyűlt a XXI. kerületi Fidesz színe-java, hogy szemerkélő esőben és cudar hidegben avassa és szentelje fel a keresztet.

false

 

Fotó: narancs.hu

Németországnak vége, Franciaország még megmenekülhet

„Ezt kell mutogatni Nyugaton: ott lebontják a kereszteket, itt meg felállítják” – mondta egy idősebb férfi a felszentelés előtt néhány perccel, mire a mellette álló rögtön rákontrázott, és lemondóan megjegyezte, hogy „Németországnak vége, bár a franciák kezdenek ébredezni”, szóval ők talán még megmenekülhetnek. Nagyjából hasonló megszólalásokat lehetett hallani a kereszt körüli kordonon belül sétálgatva, ahol körülbelül két tucat, javarészt nyugdíjas érdeklődő jelent meg. Hamar előjöttek az ilyenkor szokásos témák, és voltak ugyan, akik a kereszt szépségét emelték ki, de a politikai elemzésekre is maradt idő. Volt, aki abban reménykedett, hogy „Soros csinál valamit” az elkövetkezendő hónapokban, mert „akkor biztos a kétharmad”.

false

 

Fotó: narancs.hu

Hosszas fejtegetésekre azonban nem futotta, mert a kis kerítéssel körülvett feszület felszentelése nagyjából fél ötkor elkezdődött, nem sokkal azután, hogy az esemény díszvendége, a Fidesz alelnöke megérkezett. Németh Szilárd láthatóan otthon érezte magát a megjelentek között, és hiába volt jelen a mostani polgármester, Borbély Lénárd, szinte mindenki a rezsibiztoshoz fordult, hogy megossza örömét és bánatát. Ő pedig készséggel állt rendelkezésre, és egyesekkel az egészségről, másokkal meg a politikai helyzetről diskurált pár másodperc erejéig, mert hát most csak ennyire futotta.

false

 

Fotó: narancs.hu

Németh Szilárd nem pap

Maga a felszentelés egyébként igen rövid és különösebb meglepetést nem tartogató esemény volt: a három egyházi személy egyike mondott beszédet, amelyben megköszönte az önkormányzat és külön Németh Szilárd felajánlását, majd örömét fejezte ki, hogy itt is lesz feszület. Hogy a keresztállításnak mennyi köze van az áruházhoz, az egyáltalán nem került elő, és furcsának is csak az tűnhetett, hogy a rezsibiztos és a polgármester végig ott állt a celebráló papok mellett.

false

 

Fotó: narancs.hu

Noha igény talán lett volna rá, a tizenöt percnél semmivel sem hosszabb eseményen nem volt sorosozás, migránsozás, és még a hanyatló Nyugat bírálata sem került elő. Nem meglepő módon, volt, aki ezt nehezményezte, és olyan is akadt, aki azt kifogásolta, hogy Németh Szilárd nem mondott beszédet, nem is hagyta annyiban, megkérdezte ennek okát magától a rezsibiztostól, aki mosolyogva csak annyit felelt: „Nem vagyok én pap!” Majd mielőtt elindult az autója felé, nevetve azt is hozzátette, hogy „jobb, hogy ő nem beszélt”, és ezzel még a politikus kritikusai is egyetértettek volna ezen a hideg vasárnap délutánon.

Figyelmébe ajánljuk