Orbán Viktor nagy európai kritikusa is aláírt a Momentumnak

  • narancs.hu
  • 2017. december 3.

Belpol

Guy Verhofstadt ezzel a párt újabb népszavazási kezdeményezéséhez csatlakozott.

A Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András saját Facebook-oldalán közölt egy videót vasárnap, amelyen a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt a párt civiltörvény elleni népszavazási kampányában szignózik egy aláírásgyűjtő ívet. Az Európai Parlament liberális frakcióvezetője persze mindezt csak szimbolikusan tette, hiszen nem magyar állampolgár, így az ő aláírása nem számít majd a végelszámoláskor.

Guy Verhofstadt nem titkoltan nagy kritikusa Orbán Viktornak, egyik legemlékezetesebb kirohanása az az áprilisi beszéde volt, amelyben Sztálin és Brezsnyev paranoiájához hasonlította Orbánét az alapján, hogy a miniszterelnök a civilek után még a tudományos szférában is ellenséget lát. „Mi lesz a következő, meddig megy el, Kertész Imre-könyveket fognak égetni a Kossuth téren?” – szegezte ekkor a kérdést Orbánnak.

Így osztották ki Orbánt Brüsszelben: „Olyan, mintha Sztálin vagy Brezsnyev tért volna vissza”

„Mi lesz a következő, meddig megy el, Kertész Imre-könyveket fognak égetni a Kossuth téren?” Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt keményen beolvasott Orbánnak Brüsszelben, a CEU-ról szóló vitában. A szenvedélyes beszédet már több mint kétmilliószor nézték meg a Facebookon Verhofstadt oldalán, de már magyar felirattal is elérhető.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.