Iványi mellett Róna Péter és Elek István is felmerült államfőjelöltként

  • narancs.hu
  • 2022. február 9.

Belpol

Egyelőre még vita van az ellenzéki pártok között a jelölésről. 

Iványi Gábor lelkész mellett Róna Péter jogász-közgazdász és Elek István közíró neve is felmerült lehetséges ellenzéki államfőjelöltként - írja az atv.hu.

A Telex hétfőn írta meg, hogy Márki-Zay Péter megkérdezte Iványitól, vállalná-e a feladatot, de már akkor lehetett tudni, hogy legalább három lehetséges jelölt van, sőt Márki-Zay kedd este az ATV-ben már öt jelöltről beszélt.

Iványit állítólag a Jobbik, Róna Pétert pedig a Párbeszéd nem támogatja, míg Elek Istvánnal szemben több pártnak is van kifogása.

Az ellenzéki jelölés szimbolikus aktus lenne, nyilván a Fidesz jelöltjét, Novák Katalint fogja köztársasági elnökké választani a kormánytöbbség, de a kampánynak fontos pillanata lehet, hogy az ellenzéki jelölt kap 15 perc felszólalási időt a parlamentben. Az államfőválasztás Gulyás gergely korábbi tájékoztatása szerint március 10-én lesz.

Márki-Zay nyilatkozatai alapján az is elképzelhető, hogy végül nem állít ellenjelöltet az ellenzék, ez annyiban illeszkedne is a programjukhoz, hogy ők azt szeretnék, ha közvetlenül lehetne választani a köztársasági elnököt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk