Jászai azt hiszi most már önálló, de örül, hogy Mészáros jobbkeze lehetett
jaUszai.jpg

Jászai azt hiszi most már önálló, de örül, hogy Mészáros jobbkeze lehetett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 11.

Belpol

Jászai Gellért örül annak is, hogy Mészáros jelen van vállalatában, és elismerte: a kormány odafigyel a cégére.

Interjút adott a Figyelőnek Jászai Gellért, aki az utóbbi időben Mészáros Lőrinc fontosabb vállalatainak volt az irányítója volt. Jászai az év első felében a Mészáros-körhöz tartozó 4iG vezetője lett és legnagyobb tulajdonosa is lett tulajdonostársa pedig Mészáros maradt.

A 4iG a héten jelentette be, hogy felvásárolja a T-Systemset. Jászai hangsúlyozta: nincs összefüggés aközött, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége csökkent a 4iG-ben és létrejön a T-Systems-ügylet. Ezzel azokra a véleményekre reagált, hogy a német tulajdonos nem adta volna el szívesen a céget Orbán leghűségesebb oligarchájának.

A csendes magyar: bemutatjuk Mészáros Lőrinc agyát, a birodalom ügyintézőjét

Pályafutása bővelkedik meglepő húzásokban és fordulatokban. Többnyire úgy tűnt, hogy Jászai Gellért csak a végrehajtója volt a nagyívű beruházásoknak, ám az máig nem derült ki, kik állhattak ezek mögött. Egyik nagy bukása után évekig külföldön dolgozott, de ma már ő a Mészáros-birodalom egyik legfontosabb irányítója.

Mészáros többi cégének vezetéséből pedig azért szállt ki, mert csak a 4iG irányítására akart koncentrálni, de erre kérte Mészáros is.

„Mészáros Lőrinc felajánlotta, hogy ezt már ne a kialakult üzleti kapcsolatrendszerünkben tegyem, hanem tulajdonosként. Ekkor született meg a megállapodás, amelynek alapján megszereztem a 4iG 40,2 százalékát, ami önálló irányítási jogot biztosít“, közölte.

Kiemelte, hogy megtiszteltetés volt számára Mészáros Lőrinc jobbkezének lenni, és büszke arra, amit az elmúlt három évben közösen felépítettek.

„Azt is elmondhatom, hogy ebben nemcsak egy jobbkéznek, hanem a teljes csapatnak fontos szerepe volt. A sors úgy hozta azonban, hogy ma már nem a Mészáros-csoport részeként építkezem tovább (...), hanem önállóan. Annak viszont örülök, hogy a barátom, Mészáros Lőrinc befektetőként továbbra is jelen van a tőzsdei vállalatomban" - fogalmazott Jászai Gellért. Közölte: hitel, kötvénykibocsátás vagy akár intézményi befektetők bevonása is szóba jöhet a T-Systems felvásárlásának finanszírozásakor. Azt viszont nem árulta el, mennyit fizet a cégért, csak azt, hogy sokat.

A további akvizíciós tervekről kifejtette: olyan vállalatok megvásárlását vizsgálják, amelyek regionális szinten is aktívak, illetve olyanokat vennének, amelyek globálisan jelen vannak az informatika egy speciális területén.
A nemzetközi színre lépés kapcsán nemcsak akvizíciókban, hanem magyar szoftverek, informatikai csomagok és saját innovációk, a hazai tudás exportján is gondolkodnak - tette hozzá.

A kormány kiemelt figyelemmel kezeli a magyar gazdaság egyik meghatározó szereplőjét - reagált arra a kérdésre, kell-e egy ilyen súlyú tranzakcióhoz politikai felhatalmazás. Hozzáfűzte: a közhiedelemmel ellentétben az ilyen volumenű és jelentőségű tranzakciók a piaci érdekek mentén folynak.
Az viszont más ügy, ha ő szeretne kiszállni Mészáros legnagyobb cégéből, az Opusból. „Ha sor kerül erre, akkor sem a piacon értékesítem, hanem Mészáros Lőrinccel kötött megállapodásom alapján ezeket majd ő veszi meg" - mondta Jászai.

Figyelmébe ajánljuk