Jávor Benedek: a Fidesz helye a szélsőjobboldalon van
Jávor Benedek - a Párbeszéd EP-képviselője

Jávor Benedek: a Fidesz helye a szélsőjobboldalon van

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019. május 22.

Belpol

Az uniót bomlasztó populisták megállítása a legnagyobb tétje az EP-választásoknak Európában és itthon is.

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában interjút olvashatnak Jávor Benedekkel, a Párbeszéd EP-képviselőjével, aki az MSZP-P közös listáján indul a választáson. Jávor Benedek a következő öt évben is a szociális és zöld Európa megteremtésén dolgozna, a szocialistákkal való együttműködéstől pedig azt is reméli, hozzájárul az MSZP belső megtisztulásához. A politikus szerint a Fidesz a következő öt évben az európai szélsőjobboldalon folytatja tevékenységét, amúgy politikailag már ott van évek óta.

Részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Mi az EP-választások tétje Magyarországon?

Jávor Benedek: Ha az ellenzék meg tudja akadályozni, hogy a Fidesz növelje támogatottságát az EP-ben, akkor elmondhatjuk, megállítottuk a Fidesz előretörését egy nagyon ellenséges jogi és médiakörnyezetben, erőforrások nélkül. Ez pedig lendületet adhat az önkormányzati választásokra, ahol sok településen vissza lehet venni az irányítást a Fidesz kezéből. Ez nagyon fontos kiindulópontja lehetne a 2022-es országgyűlési választásoknak is.

(…)

MN: De ebből a kampányból nem derül ki, hogy mit gondol Európáról ez a két párt, vagy hogy mi a probléma a Fidesszel. Csak az, hogy mi a baj a többi ellenzéki párttal.

JB: Minden fórumon elmondjuk, hogy mit szeretnénk kezdeni Európával. Fontos célunk a 2017-ben elfogadott uniós szociális pillér gyakorlati megvalósítása, közös munkajogi védelem minimumának megteremtésével, a minimumjövedelmek rögzítésével. Nagyon fontos eleme a kampányunknak a zöld tematika, a klímaváltozás elleni közös európai fellépés megvalósítása, a Paks II elleni fellépés, az ivóvíz és a levegő minőségének védelme, a természeti értékek megőrzése. A kampányban alapvetően ezekről a céljainkról beszélünk. A cselekvési tervemben konkrétan le­írom, hogy ha mandátumot szerzek, a következő öt évben milyen lépése­ket fogok tenni ezek érdekében az Európai Parlamentben.

Jávor Benedek - a Párbeszéd EP-képviselője

Jávor Benedek - a Párbeszéd EP-képviselője

Fotó: Németh Dániel

MN: Ez miben más, mint a többi ellenzéki párt programja? A DK és a Jobbik is a szociális Európával kampányol, az LMP is nagyon hasonlókat mond a környezetvédelemről.

JB: Érdemes megnézni, hogy ki az, aki az elmúlt öt évben ténylegesen tett például a zöld célok eléréséért akár Európában, akár Magyarországon. Az LMP is ott volt az EP-ben, de nem láttuk, hogy olyan nagyon elszántan tevékenykedtek volna ezen a területen. Nem kérdőjelezném meg az ő elkötelezettségüket, de az én esetemben nem ígéretekről van szó. Van egy munka, amit már elvégeztem az előző ciklusban, és ennek a folytatásához kérek támogatást. Nagyon örülök, ha a DK és a Jobbik is fölveszi a szociális Európa célját a repertoárba, de azért nem ebben utaztak az elmúlt években. Mi viszont eddig is egy zöld és szociális Európáról beszéltünk, és annak megvalósításán dolgoztunk az elmúlt években.

(…)

MN: Akkor úgy kérdezem, hogy milyen érzés olyan párttal egy listán szerepelni, amelyikkel szemben felmerül az, hogy fontos szereplői a Fidesz érdekei szerint politizálnak?

JB: Valóban vannak olyan pletykák, hogy különböző ellenzéki pártokban lehetnek olyan szereplők, akik a Fidesz befolyásának engedve nem az ellenzéket segítik. Vannak olyan pártok is, amelyekkel szemben egy az egyben felmerül, hogy vajon melyik kapura játszanak. De ezekkel a vádakkal óvatosnak kell lenni, mert bizo­nyítékkal még senki nem állt elő, és anélkül nehéz konkrétan beszélni erről. Ezzel együtt látjuk az MSZP-n belüli ellentéteket, és azt gondolom, én a pártnak azokkal a szereplőivel állapodtam meg, azokkal működök együtt, akik egyértelműen a Fidesszel szemben foglalnak állást, és a kormány leváltása érdekében dolgoznak.

A magam részéről azt sem bánnám, ha ez az együttműködés segítene abban, hogy az MSZP-n belüli konfliktusok révén a Tóth Bertalan és Ujhelyi István fémjelezte jelenlegi vezetés tudna megerősödni. Ezzel egyértelművé válna, hogy merre tart az MSZP.

A teljes interjút a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

Előfizetésre és digitális vásárlásra itt van lehetőség.

 

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?