Felnyomták a pénzünket szivattyúzó fideszes médiagömböcöt az EU-nál
IMG_4763_(1).jpg

Felnyomták a pénzünket szivattyúzó fideszes médiagömböcöt az EU-nál

  • - palosm -
  • 2019. január 17.

Belpol

Az EU-nak is elemi érdeke lenne, hogy fellépjen a tiltott magyar állami médiatámogatás ellen, olvasható ki egy új, az Európai Bizottsághoz eljutatott panaszbeadványból.

Jávor Benedekék panaszbeadványal fordultak az Európai Bizottsághoz a siralmas magyar médiapiaci helyzet miatt: álláspontjuk szerint a kormány, mint legnagyobb hirdető nemcsak torzítja, hanem egyenesen lerombolja a versenyhezetet a magyar médiában. Ha megállapítja a bizottság a tiltott állami támogatást, az EU visszafizettetheti a kormánnyal a pénzt, de további büntetést is kiszabhat.

A MÚOSZ biztosította a helyszínt a panaszbeadványról szóló minikonferenciához, amely lényegében abból állt, hogy az anyag mögött álló csapat ismertette a maga szerepét a beadványban. A Mérték Médiaelemző Műhelytől Urbán Ágnes egyetemi docens, a beadvány mögé egyetlen médiapiaci szereplőként beleálló Klubrádiótól Stock Richárd vezérigazgató, valamint Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője beszélt az áldatlan magyar médiaállapotokról. A „Magyarországon megszilárdult abnormális médiarendszert“ (Stock), "a törvénytelenül működő kormányközeli médiumok túlsúlyát" (Hargitai) Jávor egy ponton így írta le:

„a rendszer egyetlen célja, hogy az állam emlőjén csüngő zombi médiatermékeket tartsanak életben az adófizetők pénzéből.“

A panaszbeadvány írói szerint az uniónak a versenyjogi szabályozást érvényesítenie kell a tagországok médiapiacán is, ugyanis a sajtó zavartalan működése elengedhetetlen ahhoz, hogy képes legyen ellenőrizni a hatalmat, ami minden demokrácia alapfeltétele.

false

 

Fotó: Gallov Adrienn

A cél az, hogy a magyar médiaviszonyokat és a hirdetési piacokat a bizottság versenyjogi szempontból átvilágítsa, majd kényszerítse ki a magyar kormánytól a piactorzító beavatkozások felfüggesztését.

De mi is ez a piactorzító magatartás?

A magyar állam egymagában 17 százalékot hasít ki a teljes hirdetési piacból, ezzel messze a legnagyobb egyedi szereplő. Annyi pénzt költ el ezen a területen, hogy gyakorlatilag nincs piaci szereplő, amelyik függetleníteni tudná magát tőle.

Az állami pénzek szétosztásának pedig nem a hatékonyság, az olvasottság, az állampolgárok minél szélesebb elérése a célja, hanem a lojális sajtó finanszírozása. Visszatérő példa erre az alacsony példányszámú Magyar Idők — ennek a lapnak a bevételeiben a Mérték számításai szerint az állami hirdetések több mint 80 százalékot tesznek ki, a példányszámok eladásából befolyt bevétel lényegében elenyésző.

false

 

Fotó: Mérték Médiaelemző Műhely

Ráadásul az állami reklámköltés mértéke folyamatosan nő, és egyre jobban koncentrálódik. Konkrét médiamárkák élnek teljes mértékben ebből.

false

 

Fotó: Mérték Médiaelemző Műhely

A beadvány bemutatja a tévés szegmensben egymással valóban éles versenyben lévő TV2 és az RTL Klub helyzetét — ilyen viszonyok között a kormányközeli TV2 bújtatott állami finanszírozása ellentétes az uniós versenyjoggal, állítják a beadvány írói.

A panasz kivizsgálása akár évekig is eltarthat, de Jávor bizakodó: ilyen jellegű panasz még nem járt a bizottságnál, és ha az EU felismeri, hogy az álhírek terjedése, valamint az oknyomozó újságírók elleni merényletek miatt amúgy is viharos európai médiaviszonyok között a magyar, lengyel és bolgár médiapiac szabályozása alapvető uniós érdek, akkor a bizottság ennél hamarabb is lépéseket tehet, még akkor is, ha az uniónak viszonylag szűkek a jogkörei ezen a téren.

Persze nem vad feltételezés az sem, hogy a kormány minden fronton védeni fogja az igazát, és nyilvánvalóan a reklámok szétszórásába bevont médiaügynökségekre fog mutogatni.

Egyébként két éve van bent a bizottságnál egy panasz a magyar közmédia finanszírozásáról: eszerint az elvárások nélkül a közmédiára öntött 80 milliárd forint nem biztosítja a tartalom közszolgálati jellegét. A bizottság azóta is információt gyűjt, Jávorék várják a döntést. Az európai parlamenti képviselő szerint a bizottság talán úgy látja, a fiatal demokráciát küzködnek a közmédia megfelelő működtetésével, és az EU egyelőre kevéssé ismeri fel saját szerepét például abban, hogy ezt a közmédiát egyes kormányok nyíltan propagandaterjesztésre használják.

A tiltott állami támogatásról szóló beadvány a panasz írói szerint megfoghatóbb, ezért gyorsabb eljárásra számítanak, aminek egy esetleges bírósági ügymenet után akár az is lehet a vége, hogy a kormányank évekig kell visszafizetnie azt a pénzt, amit tiltott módon a médiába öntött.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.