Jelentősen drágul jövőre a horgászás

  • narancs.hu
  • 2022. november 3.

Belpol

Akár tízezer forintos nagyságrendben is. 

Egy horgászra vetítve akár tízezer forintos nagyságrendben is emelkedhetnek a horgászat fix éves költségei 2023-ben, miután a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) választmánya radikális áremelésekről határozott – írja a 444.hu

A portál szerint a mindenki által kötelezően befizetendő, egyesületi tagságtól független díjak, vagyis az állami horgászjegy, a fogási napló és az úgynevezett Egységes Szövetségi Hozzájárulás együttes ára ugyanis 74,60 százalékkal emelkedik. Ez az alapcsomag idén 6300 forintba került, jövőre viszont 11000 forint lesz az ára.

A MOHOSZ által meghatározott összevont területijegy-árak szintén drágulnak. A felnőtt éves általános országos területi jegy 79 ezerről 98-ra drágul, ami 24 százalékos emelkedést jelent, a versenyzői országos jegy 31-rol 38-ra (22,6 százalékos drágulás). Az éves dunai jegy 23 százalékkal lesz drágább – 52 helyett 64 ezer forint –, a tiszai pedig 21 százalékkal, 57-rol 69 ezerre drágul, számolt be a 444.hu. 

A szövetség számításai szerint egy teljes árat fizető felnőtt horgász évi adminisztrációs és engedélyköltségei mindent összevéve durván 30 százalékkal emelkedhetnek. A nyugdíjasoké és a gyerekeké pár százalékkal kevésbé nő a még meglévő kedvezmények miatt. 

A MOHOSZ közleményben azt írja, „Sajnálatos tény, hogy a magyar halgazdálkodást a háborús infláció mellett az évszázad aszálya is nagyon súlyosan érintette. Az eredményes haltermeléshez takarmány, a vízellátáshoz energia, a szállításhoz üzemanyag és az egész, jellemzően időigényes, hároméves termelési folyamathoz emellett jelentős élőmunka is szükséges. Maga az ágazat ezért sem rendelkezik jelentős nyereségképző erővel, nincsenek érdemi tartalékai, ugyanakkor haltermelés nélkül nincs telepítés. Egyenes következményként a legfontosabb horgászhal, egyben a fő telepítendő faj, a ponty őszi beszerzési középára egy év alatt több, mint 70%-kal emelkedett”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk