Közel havi 1 millióért bérel irodát az Országgyűlés Hivatala a fideszes képviselőnek

Belpol

Szatmáry Kristóf irodabérlete a XVI. kerületben 847 ezer forintba kerül. Harmadáron kétszer nagyobbat is bérelhetne a környéken. A fideszes képviselő annyira közelről ismeri a bérbeadót, hogy a szakácskönyvében is helyet kapott.

Szatmáry Kristóf a Fidesz országos listájáról került be ismét az Országgyűlésbe áprilisban, miután az ellenzéki összefogás jelöltje, Vajda Zoltán a XVI. kerületben hátrányból fordítva, a külföldön és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal legyőzte.

Mint minden képviselőt, így Szatmáryt is munkája elvégzéséhez iroda illeti meg, amelyet az Országgyűlés Hivatala bérel számára. A hivatal nyilvános adatbázisa szerint idén májustól határozatlan ideig 847 090 forintot fizetnek havonta a fideszes képviselőnek irodabérlésre, ezzel Szatmáry első helyen végzett az országgyűlési képviselők nem hivatalos irodabérlet-költési rangsorában. A XVI. kerületben a Rákosi úton egy 170 négyzetméteres házrészben látja el képviselői munkáját.

 
Fotó: A szerző felvétele

Az 5000 forintos négyzetméterár nem tekinthető alacsonynak, a jelenlegi piaci árakat figyelembe véve a legdrágább sávban érhető el. Néhány utcával arrébb ennél nagyobb, 194 négyzetméter alapterületű irodát 1800 forintos négyeztméteráron kínálnak; Szatmáry irodájánál kétszer nagyobbat, 416 négyzetmétert pedig havi 500 ezer forintért. A legalacsonyabb ajánlatban egy négyzetméter bérletért a kerület ezen részén, Sashalmon 1068 forintot kérnek. Ez a szintén kertvárosi családi házban kialakított iroda is 100 négyzetméterrel meghaladja Szatmáry irodájának alapterületét, bérleti díja havonta majdnem az egyharmada lenne: 300 ezer forint. Az irodák között egyet találtunk 6180 forintért egy felújított irodaházban, ami viszont egy egész szintet ad ki: hat irodát öltözőkkel, étkezővel, mosdóval.

Az összehasonlítást érdemes megtenni Vajda Zoltánnal is, akinek Szatmáryhoz képest egyheted áron bérel irodát az Országgyűlés. Az ellenzéki képviselő szintén a Rákosi úton fogadja a választókat egy 32 négyzetméteres irodában havonta 125 ezer forintért. Az Országgyűlési nyilvános szerződései között található egy nagyobb értékű, 850 ezer forintos irodabérlet: a Teréz körúti irodát azonban nem egy, hanem négy DK-s képviselő Vadai Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Sebián Petrovszki László és Oláh Lajos közösen használja.

Szatmárynak a Pannon Kalmár Zrt.-től bérli az irodát a hivatal. A cég székhelye az épületben található, amelynek nagyobb részét mobil elektronikai eszközöket és tartozékokat árusító saroküzlet teszi ki.

 
Fotó: A szerző felvétele

A fideszes képviselő nem bízta ismeretlen bérbeadóra az irodai szolgáltatást. A Pannon Kalmár Zrt. tulajdonosa, Kolyvek Antónia ugyanis néhány évvel ezelőtt Szatmáryval közösen dolgozott a XVI. kerületi Reformátorok tere közterület-fejlesztési projektjén. Mind a ketten részt vettek a 2017. október 29-i átadási ünnepségén, amelyen Kolyvek Antónia, a Szatmáry által alapított „A Reformáció 500. évfordulójának méltó megünnepléséért Alapítvány” kuratóriumi elnökeként köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Szatmáry köszönte meg a támogató résztvevők, köztük alapítványának kuratóriumi elnöknője áldozatos munkáját.

A jogi végzettségű Kolyvek Antónia nem csak ügyvédként dolgozik, de foglalkozik divattervezésel is - saját divatmárkát alapított -, valamint konyhaművészettel.

Szatmáry és Kolyvek közeli, bizalmi kapcsolatát mutatja, hogy 2019 decemberében bemutatott Férfiszakácskönvy nemcsak férfiaknak című könyvében a fideszes képviselő tepsiben sült rakott húsos karfiolja külön oldalt kapott.

 
Fotó: Narancs.hu  

A receptet, a szerző elbeszélése szerint a politikus édesanyja szokta elkészíteni a népes, olaszos jegyeket mutató Szatmáry család számára. Kolyvek Antónia a fideszes képviselőt is bemutatta a könyvben: jócskán kiveszi a részét a családi munkamegosztásból, bevásárol, megteríti az asztalt, segít a konyhában, imád grillezéskor húst sütni, valamint enni is. Szatmáry közösségi oldalán számolt be a könyvbemutatóról, amelyen maga is részt vett, posztolva a Kolyvek által a családi rakott húsos karfiolnak szentelt oldalakat.

Az Országgyűlés Hivatala honlapján hivatkozott szerződés szerint Kolyvek Antónia cégének a ciklus során 2022 májustól összesen 41 millió 453 ezer forint irodabérleti díj kifizetésével számolnak a határozatlan idejű megbízás során. Összességében azonban ennél több közpénz kifizetésére kerülhet sor, mivel a bérleti viszony már 2020 februárban megkezdődött. Akkor Szatmáry még beérte 104 négyeztméterrel ugyanitt, amiért 609 ezer forintot fizetett az Országgyűlés Hivatala. 2021. június 17-től viszont már 170 négyzetméteren végzi a munkáját a 847 ezer forintért bérelt házrészben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk