Jövőre jöhet az online időpontfoglalás a közegészségügyben

  • narancs.hu
  • 2023. november 29.

Belpol

"Nagy dobásokról" beszél az államtitkár a szolgáltatások digitalizálása terén.

„Kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzésekről” beszélt Takács Péter egészségügyi államtitkár a Digital Health Summit nevű konferencián. Takács szerint többek között akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek.

Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpontmódosítást is lehetővé váljon a lakosság számára is, ez szerinte még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is „nagyobb dobás lesz",

transzparens és hatékony járóbeteg-ellátást várnak az újítástól

– írja a hvg.hu.

A fejlesztés jelenleg ott tart, hogy a rendszer üzemeltetését elkezdték, egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be és oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátóknál kötelező legyen azt használni.

Takács szerint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, ismertebb nevén EESZT „kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket", a további fejlesztések közé sorolta a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszköz-adatok rögzítését, valamint az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését. Utóbbihoz kapcsolódva elmondta,

az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept az államtitkár szerint sikertörténet. 

Mindezek mellett a digitális célkitűzésekben szerepel a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése, a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztése, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítása, és a központi várólista-előjegyzés digitális támogatása is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.