Jövőre megszűnnek a Lázár minisztériuma alá tartozó nagy állami cégek

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 12.

Belpol

Azt viszont még nem tudni, mely beruházások valósulhatnak meg.

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy – várhatóan az idei év végével – felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét, tudta meg a Telex.

A lap azt írja, hogy a megszüntetett cégek között olyan, az elmúlt években fontos feladatokat ellátó társaságok vannak, mint

  • az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.,
  • vagy a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

A Telex egy Lázár János hivatalának tevékenységére rálátó forrásból úgy értesült, hogy esélyesen már 2023-tól megszűnik az összes nagy állami cég, amely szervezetileg az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozik. Ez alól egy kivétel lesz, a Magyar Közút, mert az ottani feladatok jó része (úthálózati nagyberuházások kivitelezése, közúthálózat karbantartása) és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba.

Emellett megmaradnak az olyan projektcégek is, amelyek egy konkrét feladat menedzselésére jöttek létre: mint a Fertő tavi beruházást lebonyolító társaság.

A NIF, a BMSK, a Steindl Imre Program Kft. és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Kft., valamint társaik azonban a jövőben nem lesznek önálló jogi személyek, hanem a beruházási tárcán belül látják majd el a tevékenységeiket.

Ennek oka a lap forrása szerint

a párhuzamosságok megszüntetése, valamint az, hogy önálló építési minisztériummal már nincs rá szükség, hogy külön-külön cégeknél legyenek az egyes projektek és feladatkörök.

Magyarországon az 1990-es évek eleje óta nem volt önálló építési és beruházási tárca, az előző kormányzati struktúrában az állami beruházásokért csupán egy helyettes államtitkárság felelt. Ott viszont nem lehetett volna kezelni a mintegy 10 ezer milliárd forintos portfóliót. A lap forrása szerint a cégek alkalmazottait nem eresztik szélnek, nagyrészüket további foglalkoztatná a minisztérium új státuszban, hiszen a feladatokat továbbra is el kell látni.

A legnagyobb kérdés Lázár minisztériumával kapcsolatban az, hogy milyen beruházásokat állítanak majd le, és mennyi megy majd tovább. A lap forrása azt mondta, hogy jelenleg a minisztériumi munka még nincs abban a fázisban, hogy ki lehessen jelenteni, mely beruházások kerülnek előre vagy hátra a fontossági listán.

Mint írják, mintegy 10 ezer milliárd forintnyi projektről van szó, ennek nagyjából a fele az, ahol már elkezdődtek a munkálatok, így biztosan megépül, a maradék, felfüggesztett tervnél pedig a tárca feladata fontossági sorrendet felállítani, majd az egyes projektek elindítását bevinni a kormány elé javaslatként. A költségvetés előteremtése azonban már kormánydöntés lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk