Kálmán Olga Orbánnak a parlamentben: Völner megszegte a fideszes hallgatás törvényét

  • narancs.hu
  • 2023. április 11.

Belpol

Orbán Viktortól azt is megkérdezték az azonnali kérdések órájában, miért vannak a kormányában egykori MSZMP-tagok.

Dől a dominó, Völner Pál megszegte a fideszes hallgatás törvényét, és a bíróság elé idézné Varga Juditot, Trócsányi Lászlót – mondta a DK-s Kálmán Olga a parlamentben az azonnali kérdések órájában, aki szerint az államtitkár nem hajlandó egyedül elvinni a balhét. A DK képviselője szerint Völner előbb-utóbb beszélni fog. Kálmán Olga arról kérdezte a miniszterelnöktől, tudott-e a korrupciós ügyről.

A Telex beszámolója szerint Orbán Viktor azt válaszolta, örül annak, hogy az ügyészség végzi a munkáját, és azt ajánlotta Kálmánnak, ha kérdése van, forduljon az ügyészséghez. Kálmán Olga erre úgy reagált,

„tudtam, hogy nem tartozik az erényei közé az egyenes beszéd.”

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője arra volt kíváncsi, hogy lehetséges az, hogy az ötödik Orbán-kormányban egykori MSZMP-tagok foglalnak helyet. „Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk, ma leginkább a hazánk szuverenitásáért kell harcolnunk” mindenféle külső erőkkel szemben – mondta Orbán, aki az ellenzéket is ezek közé sorolja. Gelencsér viszontválaszában elkezdte sorolni a kormány korábbi és jelenlegi tagjait, akik az MSZMP tagjai voltak 1989 előtt. „Pintér Sándor kommunista, Stumpf István kommunista, Fónagy János kommunista, Matolcsy György kommunista” – sorolta a Momentum frakcióvezetője. Mindenki, akit a kormányból megemlített, tiszteletet érdemel – reagált Orbán Viktor Gelencsérnek, hozzátéve: „Sokkal többet tettek a hazájukért, mint amit ön egész élete során tenni fog.”

Az MSZP-s Gurmai Zita azt kérdezte Orbántól, komolyan gondolja, hogy háborúban öletnék le a gyerekeiket, unokáikat.

„Azért vagyunk háborúpártiak, mert támogattuk az Oroszország elleni szankciókat? Hiszen azokat ön is megszavazta”

– mondta a képviselő, aki szerint ezt a jelzőt csak a kormánypárt akarja rájuk sütni. „Én azt hiszem, önök valóban háborúpártiak” – válaszolta Orbán, majd elmondta, a kormány azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne, ezért nem szállítana fegyvert Ukrajnának. Gurmai úgy reagált Orbánnak, csak azért, mert valami sokat és hangosan ismételget, az még nem lesz igaz, így pedig nem igaz, hogy az ellenzék háborúpárti lenne, azt csak a propagandamédia terjeszti az MSZP-s képviselő szerint. Orbán erre úgy reagált, ő komolyan veszi Gurmai hozzászólását, és azt „egy jelentkezésnek veszem a béketáborba.”

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője arról kérdezte a miniszterelnököt, támogatná-e, hogy népszavazás vagy más konzultáció legyen a kötelező kamarai tagságról. A miniszterelnök szerint egy esetben nem fogadható el a kötelező tagság, ha azt a kamara nyomásgyakorlásra használja fel. Ezután sok sikert, eredményes szakmai munkát kívánt a MOK-nak.

A Mi Hazánk részéről Toroczkai László a végrehajtói rendszerről beszélt Orbánnak, arról, hogy Schadl György másfél éve letartóztatásban ül, a kormány mégsem tett semmit arra, a rendszert megreformálja. A miniszterelnök nem boldog, hogy ilyen kérdésekkel kell foglalkozniuk, de ez mutatja meg szerinte, hogy a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt az ivóvízhálózat állapotáról kérdezte Orbánt. A képviselő szerint a költségvetésben szereplő 3 milliárd forint kevés a víziközműrendszer felújítására. A miniszterelnök elmondta, a teljes felújításhoz nagyjából 3000 milliárd forintra lenne szükség, a kormány pedig azon dolgozik, hogy ezeket a forrásokat elő tudják teremteni. Keresztes László Lóránt megjegyezte,

azt a profitot, amit az akkumulátorgyárak megtermelnek, azt ki is viszik majd az országból.

A miniszterelnök szerint a gyárak ellen beszélni a parlamentben nem túl jó hozzáállás.

A Schadl-ügyről Jámbor András Rogán Antalt kérdezte, az ügy nyomozati anyagaiban ugyanis több helyen is előkerül Tóni, Barbara és Ádám becenév. A Párbeszéd képviselője nehezen tud másra gondolni, mint hogy Rogán Antalról, a feleségéről, Rogán Barbaráról és a miniszter kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról van szó. Azt kérdezte Rogántól, hogyan kapcsolódik Schadl Györgyhöz, és milyen kapcsolatban van a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével. Rogán úgy reagált Jámbornak, hogy minden, gyanúként felmerült esetet kivizsgáltak, és ha jogszabálysértés gyanúja merült fel, ott tettek lépéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk