Közbiztonság járvány idején

Belpol

Olaszországban boltokat fosztogatnak, az amerikaiak egyre több fegyvert vásárolnak. Megnéztük, hogy nálunk mit mutatnak a közrendvédelmi adatok.

„A rendőrség a közrendet és a közbiztonságot továbbra is a szükséges létszámmal biztosítja” – közölte az Országos Rendőrfőkapitányság Kommunikációs Szolgálata a Narancs.hu megkeresésére.

Nagyjából egy hónapja borította föl a magyarok életét a koronavírus-járvány, amely eddig 32 halálos áldozatot követelt itthon. A fertőzés lassítása érdekében a társadalom jelentős része úgy döntött, hogy csak a lehető legszükségesebb esetekben (például ha elfogy az élelmiszer) teszi ki a lábát otthonról, és a kormány korlátozó intézkedései is ezt ösztönzik: nem lehet moziba, színházba, szórakozóhelyre, kávézóba, étterembe járni, a bezártság pedig egyre jobban megviseli az embereket. Nem mellesleg komoly gazdasági károkat mér Magyarországra a betegség terjedése, így a karantén ideje alatt sokan azon aggódhatnak, hogy mi lesz velük akkor, amikor a veszélyhelyzet megszűnik.

25 millióan veszíthetik el a munkahelyüket a koronavírus miatt

Az alulfoglalkoztatottság és a szegénység is nagy mértékben növekedni fog a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint. 25 millióval nőhet a globális munkanélküliség a koronavírus okozta gazdasági és munkaügyi válság következtében - közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Felszínre törhetnek az indulatok

Magyarország a jelen körülmények közepette fegyelmezettnek mondható, de nem biztos, hogy ez így marad, ha súlyosbodik a helyzet. Jó példa Olaszország, ahol kezd elszabadulni a pokol, hiszen az általános közhangulatot még az is rontja, hogy napi szinten több száz halálos áldozatot regisztrálnak. Az Index a napokban közölt egy összeállítást arról, hogy milyen feszült szituációkat szült a kontinens és talán a világ leginkább sújtotta országában a koronavírus.

 • Egy férfi kihívta a rendőrséget, mert miután bezárt a bank, nem tudta felvenni az édesanyja nyugdíját. A hatósági személyekkel kiabált, azt mondta nekik, hogy nincs pénze, és nézzék meg, milyen körülmények között él.
 • Egy másik férfi egy videóban arról számolt be, hogy 14-15 napja be vannak zárva. A felvételen az látszik, hogy a kislánya egy darab kenyeret eszik, miközben ő a miniszterelnöknek azt üzeni, csak napok kérdése, hogy más gyerekeknek ennyi ételük sem marad, aminek előbb-utóbb forradalom lesz a vége.
 • Palermóban az emberek elkezdtek lopni a szupermarketekből, és létrehoztak olyan csoportokat a közösségi oldalokon, ahol ezeket az akciókat megszervezik.

Olaszországban a hivatalos adatok szerint többen haltak meg, mint Kínában, ahonnan az egész járvány kiindult, de ma már a vezető hírek elsősorban az Egyesült Államokban uralkodó egyre súlyosabb helyzetről szólnak.

Donald Trump adminisztrációja ennek tükrében „alapvető fontosságúnak” ítélte a fegyverboltok nyitva tartását az élelmiszerboltokéhoz, gyógyszertárakéhoz és kórházakéhoz hasonlóan. A kabinet nem tette kötelezővé a nyitva tartásukat, de egy ajánlást adott ki. A boltoknak az utóbbi hetekben kétszer-háromszor nagyobb a forgalma, mint egy évvel ezelőtt: sokan attól tartanak, hogy a koronavírus miatt felborulhat a rend, és veszély fenyegeti a személyes biztonságukat.

Nálunk mi a helyzet?

A megszokottól eltérő jelenségek közül nálunk egyelőre a legálisan tartható fegyverek gyors felvásárlása keltett nagyobb figyelmet. Hogy a Magyarországra vonatkozó bűnügyi helyzetről megbizonyosodjunk, kérdésekkel fordultunk az ORFK-hoz: például arra voltunk kíváncsiak, hogy az utóbbi időszakban nem növekedett-e meg a bolti lopások száma. „A bolti lopások számára vonatkozó adatszolgáltatás alapja az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Statisztikai rendszer (ENyÜBS.) Ez egy úgynevezett követő statisztika: minden esetben a már lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket, ezért kérdésére statisztikai adatot szolgáltatni nem áll módunkban” – felelte a rendőr-főkapitányság sajtószolgálata azon kérdésünkre, hogy hány bejelentés érkezett az elmúlt időszakban.

Megnéztük a Rendészeti Főigazgatóság által elkészített legfrissebb közrendvédelmi statisztikát. Ebből kiderül, hogy 2020 első hónapjaiban bizonyos területeken növekedés volt tapasztalható – bár a járványhoz ennek nem sok köze lehet még, hiszen januárban csak Kínából érkeztek aggasztó hírek a fertőzésről, s Olaszországból is igazán csak február végétől, március legelejétől. (Az európai, főleg az olasz hírek hatására február végén a fővárosban és az agglomerációban már elözönlötték az emberek az élelmiszer-áruházakat.)

A 2019 megegyező időszakához képest

 • az elfogott személyek száma 2020 januárig 18,5 százalékkal 5 853 főre, februárig pedig 19 százalékkal 11 972 főre nőtt,
 • a szándékos bűncselekményen tetten ért személyek száma januárig 12,4 százalékkal 2 952 főre, februárig 14,7 százalékkal 6 159 főre duzzadt,
 • egyéb esetekben a biztonsági intézkedések száma januárig 1,7 százalékkal csökkent 3 164-ra, viszont februárig ez felugrott 2,7 százalékkal 6 230-ra,
 • az előállítások száma 3,45 százalékkal 5 796-ra nőtt januárig, februárig 4,73 százalékkal 11 903-ra,
 • bűncselekmények gyanúja miatt januárig közel 10 százalékkal több, azaz 3 074 személy, februárig pedig 13, 46 százalékkal több, tehát 6 429 embert állítottak elő,
 • kényszerítő eszközt januárig 1,83 százalékkal több, 5 360 esetben, februárig pedig 8,75 százalékkal több, 11 533 esetben kellett alkalmazni
 • helyszíni bírságot januárig 36 034, februárig 75 845 alkalommal szabtak ki, ami 3,79, valamint 1,87 százalékos bővülés,
 • a helyszíni bírságok összege januárig 514 878 000 forintot, februárig 1 079 905 000 forintot érte el, ami 18,78, valamint 17,30 százalékos növekedés.

A márciusi adatokban látható majd, hogy a koronavírus-járvány okozta feszültség milyen hatást gyakorolt a közbiztonságra, a növekedés folytatódik, esetleg megugrik-e.

Csalók akadnak

Az ORFK felhívta a figyelmünket, hogy a csalások száma viszont igen megugrott az elmúlt időszakban, amiről több ízben is tájékoztatták a lakosságot. Többek között

 • megnőtt az úgynevezett wangiri hívások száma, aminek lényege, hogy nemzetközi telefonszámról tömeges hívásokat generálnak a fogadó fél visszahívásának reményében. Ha ez megtörténik, akkor magas költségek merülhetnek fel az óvatlan állampolgárnál,
 • Egyre több olyan sebészeti maszkot és egyéb orvosi segédeszközt kínálnak értékesítők weboldalakon, közösségi felületeken, e-mail címeken, valamint telefonon keresztül is, amiket ha a gyanútlan vásárlók megrendelnek, akkor sem a megvásárolt terméket nem kapják meg, sem pedig a pénzüket nem térítik vissza nekik.
 • Egyesek odáig is elmennek, hogy hatósági személynek adják ki magukat, és kétes hatékonyságú ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, de olyan is előfordult, hogy idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlottak fel, de a valódi cél a valódi szolgáltatás nélküli pénzszerzés.
 • Az is megtörtént, hogy „rendőrségi meghívó értesítés” tárggyal kaptak a közelmúltban többen levelet a meghivas [at] police [dot] hu e-mail címről. A rendőrség a nevével és jelképeivel visszaélő adathalász levelekkel kapcsolatos intézkedéseket már megtette.

 

(Borítóképünkön: Rendőrök járőröznek a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán)

Neked ajánljuk