A kormány a pártoktól, az önkormányzatoktól, a multiktól és a bankoktól is pénzt szed be a koronavírus elleni védekezéshez

  • narancs.hu
  • 2020. április 4.

Belpol

Gulyás Gergely ismertette a járványügyi akcióterv részleteit.

A megszokott hét közepi Kormányinfót ezúttal szombatra halasztották, melyet az operatív törzs sajtótájékoztatója utánra időzítettek.

Gulyás Gergely azzal kezdte ezúttal, hogy hiányoznak neki az újságírói kérdések, de a járvány miatt kénytelenek az online térben számot adni. Majd a legfrissebb számadatokról szólt. Elmondta, hogy a költségvetésben nyitott forrás áll rendelkezésre a védekezésben. Az egészségügyi szektorban heroikus a küzdelem, amit a kormány azzal is meghálál, mint az már tegnap kiderült, hogy bruttó félmillió forintot kap majd valamennyi egészségügyi dolgozó – mint kiderült, még a nyár elején. Minderre 70 milliárd forintot csoportosít át az állam.

A miniszter beszélt arról is, hogy folyamatos az eszközbeszerzés, mindent megtesz a kormány azért, hogy a szükséges védőeszközöket meg tudják szerezni. Eddig mintegy 380 milliárd forintot költött erre az ország.

Gulyás közlése szerint átszabják a költségvetést, mindenkitől hozzájárulást várnak, mert közös teherviselés szükséges a járvány elleni védekezésben. Majd ismertette járványügyi akcióterv részleteit. Mint mondta, a kormány magán kezdte a takarékosságot, a tárcáktól 1345 milliárdot vonnak el.

  • De elveszik idén a párttámogatás felét is, ami 1,2 milliárd forint.
  • A multik különadóiból is a védekezést segítik majd, ebből 36 milliárd forintra számítanak.
  • A bankoktól 55 milliárd forintot várnak.
  • Az önkormányzatoktól pedig a gépjárműadót kérik az alapba.

Ez összesen 663 milliárd forintot jelentene.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a védőnők megkapják az ígért 20 százalékos béremelést.

Gulyás elmondta azt is, hogy a munkanélküliek száma harmincezerrel nőtt a járvány terjedése óta, naponta 4000 ember veszíti el a munkáját.

Az uniós kritikákról Gulyás azt mondta, az EU velünk foglalkozik, de hazánk a válsággal. A vitákat szerinte a járvány leküzdése után kell lefolytatni.

A fővárosi tömegközlekedéssel kapcsolatban emlékeztetett, annak megszervezése Budapest feladata, a főváros vezetésének kell megoldania, hogy ne alakuljon ki tömeg a járatokon.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megnyugtatott mindenkit, hogy a családvédelmi intézkedéseket természetesen fenntartják.

A miniszter beszélt arról is, hogy a vasárnapi kormányülésen döntés születhet a gazdaságélénkítő tervről is, ami a rendszerváltozás óta a legnagyobb léptékű akcióterv lesz Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk