Kaptam egy marék pénzt a Matolcsy-alapítványoktól. Most szégyellnem kéne magam?

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 15.

Belpol

Könyvkiadók és kutatók is részesültek az MNB-alapítványok koszos pénzeiből. Megkérdeztük őket, hogyan értékelik a történteket.

Az aktuális Narancsban olvashatják Czenkli Dorka cikkét, aki a kulisszahasogató botrányprojekt, a közpénzjelleg eltüntetésére szerveződött jegybanki alapítványok kulturális célú pályázatait nézte át. Az alkotmánybírósági döntés következtében nyilvánosságra került listából kiválogattuk a tudományos-művészeti tételeket, majd e-mailben kerestünk meg számos szerencsés nyertest. Nem csak azokat, akik csillagászati összegeket nyertek a gazdasági unortodoxia népszerűsítésére, hanem olyan kisebb műhelyeket is, amelyek nyilvánvalóan nem kötődnek Matolcsy köreihez.

Matolcsy bemutatja az alapítványi támogatással kiadott, róla szóló könyvet

Matolcsy bemutatja a róla szóló könyvet

Fotó: MTI

Azt kérdeztük tőlük, hogy:

1. Hogyan szereztek tudomást az alapítványok ún. pályázatairól, és hogyan zajlott a pályázás? (Milyen terveket, dokumentumokat kellett leadni, mennyi pénzre pályáztak?)

2. Voltak-e bármilyen morális vagy szakmai aggályaik a pályázattal kapcsolatban? Tájékozódtak-e, hogy honnan származik a pénz?

3. Az alapítványtól kapott támogatás hozzávetőlegesen mekkora részét tette ki az éves költségvetésüknek?

4. Hol tüntették fel a támogatás tényét? Volt-e ilyen jellegű követelménye a támogatásnak?

5. Miután a közelmúltban kiderült, hogy közvetetten részesei lettek a magyar demokrácia egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének, tettek valamit? (Gondolok itt sajtónyilatkozatra, elhatárolódásra, a pénz visszafizetésére vagy jótékony célra felajánlására stb.)

6. Visszatekintve hogyan értékelik az MNB-s alapítványokkal alakult történetet?

A rendelkezésünkre álló információk szerint az MNB alapítványaival több mint 40 cég, alapítvány vagy magánszemély szerződött kulturális célú támogatás felhasználására. Megkeresésünkre az érintettek csupán töredéke válaszolt. Így tett az Alinea Kiadó, a Dialóg Campus Kft., az ELTE Eötvös Kiadó Kft., a Gondolat Kiadó Kör, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért, a Magyar Szemle Alapítvány, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szabad Piac Alapítvány, a Tiszatáj Alapítvány, valamint a Typotex Kiadó.

A nevekre kattintva elolvashatják a teljes válaszokat, itt pedig táblázatban a 12+1 legnagyobb kulturális tárgyú támogatásokat tekinthetik át. További részletek, összegzés, az MNB-alapítványok sajátos reakciója és egy névtelen kutató drámai felszólalása a nyomtatott Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk