Karácsony a Budapest-bérletről: Lázár minisztériumának a főváros pénze kell

  • narancs.hu
  • 2024. január 4.

Belpol

A főpolgármester szerint a kormány azért nem akarja megkötni az agglomerációs megállapodást, mert az vétójogot biztosítana a járatritkításokban a fővárosnak.

Karácsony Gergely szerint semmilyen észérv nem támasztja alá a Budapest-bérlet megszüntetését.

A főpolgármester minderről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt, hogy a kormány csak a "beborult költségvetését" akarja Budapest kárára kezelni írja a Telex a műsorról szóló szemléjében.

Karácsony szerint a Budapest-bérletre vonatkozó, 2010-ben megkötött megállapodás jelenleg is érvényes, ezt a megállapodást a főváros biztosan nem fogja felmondani. Hozzátette,

az agglomerációs közlekedés egyszerre helyi és helyközi, "ebből származik minden probléma, hogy ezt ötven éve nem tudja a politika megoldani".

A Budapest-bérlet ügy egy kiszivárgott minisztériumi tervezettel indult, amely értelmében január 1-től megszűnt volna többek közt a Budapest-bérlet is. A BKK nem sokkal később bejelentette, hogy sikerült megállapodni a MÁV-HÉV-vel és a Volánnal, hogy bár egyelőre csak átmenetileg, de minden maradhat ahogy eddig, ám nem sokkal később a MÁV közleményben jelezte, hogy legkésőbb március 1-jén mégis biztosan megszűnik a Budapest-bérlet.

Karácsony kitért arra is, hogy szerinte az Index hazudik. A lap ugyanis szerdán arról írt, hogy Karácsony Gergely és Draskovics Tibor (a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere, jelenleg a BKK igazgatósági elnöke) fúrta meg a Budapest-bérletet, valamint azt állították, hogy a főváros kapott egy ajánlatot a kormánytól, amit ha elfogadott volna, akkor a BKK-bérlet érvényes lenne mindenhol. "Ez az állítás hazug. Ugyanis a kormány álláspontja, javaslata nem ez volt" – mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormány azt javasolta, hogy kössék meg újra az agglomerációs szerződést, amit a főváros egy magasabb összeggel fizetne az államnak.

Lázár János eldöntötte, hogy ezt a rendszert fölborítja, mert neki kell az a pénz, ami Budapestnek jár. És kevesebb járatot akar üzemeltetni a HÉV-eken. Ennek az az ára, hogy a Budapest-bérlet mögé felépített megállapodást fölrúgja. Ennyi az egész"

– mondta Karácsony. Szerinte azért nem szeretné a kormány megkötni az agglomerációs megállapodást a fővárossal, mert az vétójogot biztosít a fővárosnak a járatritkítások esetén. A főpolgármester kijelentette, hogy szeretné megértetni az emberekkel: ha valami nagy baj lesz, akkor az azért történik, mert a Lázár-tárcának "kell az a pénz, ami a fővárosnak járna". Bízik benne, hogy társadalmi nyomással hatást tudnak gyakorolni a kormányra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.