Karácsony: A kormány elhibázott lakáspolitikája mélyítette a lakhatási válságot

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Belpol

Budapest főpolgármestere ajánlott is egy tervet arra az esetre, ha tényleg segítenének a lakhatáson.

Karácsony Gergely főpolgármester is meghallotta azokat a szavakat, amikben a magyar kormány lakhatási válságról beszélt, amin úgy tűnik, valamilyen módon segíteni is szeretnének. A lakhatásról már Orbán Viktor is beszélt múlt heti rádióinterjújában, de ma Gulyás Gergely a kormányinfón már Gulyás Gergely is úgy beszélt, mintha tulajdonképpen a Karácsony Gergely vezette önkormányzat tehetne a helyzetről Budapesten. Karácsony Facebookon közzétett posztjában azt írta, eltekint attól a résztől, amiben Budapestet szapulják, és párbeszédet ajánlott az államnak, „mert az állam nélkül nem fog menni.”

„Érdemes onnan kezdeni, hogy a kormány asztalán fekvő tanulmány kimondja: a kormány elhibázott lakáspolitikája mélyítette a lakhatási válságot. Örülünk, ha rájöttek, pont annak az ellenkezőjét kell csinálni, mint amit eddig tettek”

– kezdte, hozzátéve, hogy arra következtet, hogy továbbra sem bérlakások építéséről lesz szó. „A lakhatási válság egyik legfontosabb oka ugyanis éppen az, hogy Budapesten a lakásállomány mindössze négy százaléka van közösségi tulajdonban, ami Európában az egyik legkisebb arány. Bécsben a lakások negyede a városi önkormányzat tulajdonában lévő, megfizethető bérlakás, és a magánlakások bérlői is jelentős állami támogatásban részesülnek. Ebbe az irányba kellene haladni, már ha a kormány képes túllépni elavult berögződésein” – írta, hozzátéve, „mindenki jobban járna, ha mondjuk Tiborcznak kevesebb szállodája, a budapestieknek pedig több megfizethető bérlakása lenne.”

A főpolgármester szerint Budapesten új lakásokra és egész új lakóövezetekre is szükség van, amiknek „megvalósítására leginkább a Rákosrendezőhöz hasonló rozsdaövezetekben, régi ipari és vasúti területeken van mód. Ezért, ha a kormány komolyan gondolja a lakhatás támogatását, akkor Rákosrendezőn nem a lakhatási válságot tovább mélyítő, az ingatlanárakat tovább növelő mini-Dubajnak, hanem a bérlakásokat is magába foglaló, hatalmas zöldterületnek, a Parkvárosnak kell megépülnie, amely nem mellesleg egész Budapest levegőminőségét javítaná. A Déli Városkapunál pedig Fudan helyett a Diákvárosnak kell megépülnie.”

Karácsony Gergely hozzátette, „Budapest készen áll arra, hogy megvalósítsa az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját a városban”, az önkormányzat pedig „a következő években húszmilliárd forintot fogunk elkölteni lakbértámogatásra, önkormányzati bérlakások felújítására, és a piacon megtalálható üresen álló lakások bevonására.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk