Lázár: Debrecen néhány év múlva meg is előzheti Budapestet

  • MTI/narancs.hu
  • 2024. október 16.

Belpol

Fejlesztésekről és tervekről beszélt az építési és közlekedési miniszter, aki szerint Hamburg jelentőségű város is összejöhet.

A magyar kormány Debrecenre mint társfővárosra tekint, és továbbra is részt vesz a fejlesztésében – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter szerdán az MTI szerint Debrecenben. A politikus arról is beszélt, hogy a kormány magánbefektetők bevonásával újítana fel tíz forgalmas pályaudvart. Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvart, de Kelenföld is bekerülhet a projektek közé.

A miniszter Debrecen fideszes polgármesterével, Papp Lászlóval tárgyalt a város fejlesztési kérdéseiről. Az MTI azt írja, Lázár a helyi gazdaságfejlesztési beruházások koncepciójával foglalkozó munkacsoport ülése után beszélt a kormány beruházási terveiről. A miniszter szerint Debrecen néhány év múlva utolérheti, vagy meg is előzheti Budapestet, és olyan jelentőségű várossá válhat, mint például Hamburg.

A Népszava korábban megírta, hogy a Debrecenben kialakított ipari parkok fejlesztésére eddig 500 milliárdot költött a kormány, és 2026-ig további 250 milliárd forintra lesz szükség. A miniszter és a debreceni polgármester beszélt több százmilliárdos közlekedési és infrastrukturális fejlesztésről is.

Lázár azt mondta, hogy a debreceni pályaudvar felújításába magántőkét is bevonna a kormány. A MÁV és a kormány által kiválasztott magánbefektető egy közös projekttársaságot hozna létre, amelyhez a magyar vasúttársaság a beruházáshoz szükséges fejlesztési területet adná.

A dolgok jelenlegi állása szerint a MÁV-on keresztül 25 százalékos tulajdonrészt szerezne a magyar állam a beruházásban, így a haszonból is ilyen arányban részesülne. A projektben szétválasztanák a vasúti és kereskedelmi funkciókat, emiatt vonzó lehet a beruházás a magánbefektetőknek is. A miniszter azt mondta, hogy a debreceni pályaudvar esetében tízmilliárdos tőkebevonásról, míg a Déli pályaudvar esetében euró milliárdokról van szó.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk