Karácsony Ádernek: "valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap"

  • narancs.hu
  • 2020. január 5.

Belpol

A főpolgármester visszaszólt a köztársasági elnöknek, aki szerint politikai retorikai fogás a Budapesten kihirdetett klímavészhelyzet.

Karácsony Gergely azzal kezdi legfrissebb Facebook-posztját, miszerint nem először keveredik vitába a köztársasági elnökkel, majd felidézi, hogy legutóbb a szerinte súlyosan igazságtalan tb-törvény ügyében volt ezzel így.

Majd úgy folytatja, hogy nem először van az a zavarba ejtő érzése, hogy "valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap. Most azt mondta, hogy Budapest részéről a klímavészhelyzet kihirdetése politikai retorikai fogás".

Áder János szerint nincs jobboldali vagy baloldali klímaváltozás

A köztársasági elnök közmegegyezést, nemzeti minimumot sürget. És az atomenergiát propagálja.

Karácsony érvelése szerint "Nos, nem az, egészen furcsa ez a megközelítés egy, magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől. Jelenleg több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet", folyamatosan bővül a listájuk, ami egyébként itt elérhető Áder János számára is.

A főpolgármester összegzése szerint ezek a döntések már több mint 800 millió embert érintenek a világban, "büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján. Hiszen a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is."

Karácsony szerint nagy hiba bagatellizálni az ügyet, "amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben".

A főpolgármester hangsúlyozta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek.

"Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van."

Figyelmébe ajánljuk