Karácsony: "Borzasztó" volt a Fővárosi Közgyűlés hangulata

Belpol

A főpolgármester ugyanakkor bizakodó, szerinte a kormányhivatal neki fog igazat adni a Tisza Párttal, a Fidesszel és Vitézy Dáviddal folytatott vitájában. 

Könnyen lehet, hogy az lesz a vége, hogy végül Sára Botond fogja kijelölni a főpolgármester helyettesét – fogalmazott Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése után újságíróknak. 

Mint arról beszámoltunk, az egyeztetések megfeneklése miatt Karácsony már korábban jelezte, hogy az alakuló ülésen nem fog főpolgármester-helyettest jelölni, de az ülésen a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) kötelező módosítását sem sikerült elfogadni, ugyanis a Fidesz, a Tisza Párt és a magát most már Podmaniczky Mozgalomnak nevező Vitézy Dávid–LMP frakció leszavazta az erre vonatkozó főpolgármesteri előterjesztést.

A három csoport mindenképp szeretné elvenni Karácsonytól a fővárosi cégvezetők vezetőinek jelölési és visszahívási jogát, a törvényi szabályozás szerint azonban az szmsz-hez a főpolgármester hozzájárulása nélkül nem adhatnak be módosító javaslatokat – erről hosszas jogi vita alakult ki az ülésen, végül pedig Vitézy javaslatára elnapolták a döntést, jogi ügyben pedig kikérik a Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal véleményét.   

Karácsony az ülés után

"politikai óvodának" nevezte az ülésen történteket, az ülés hangulatára pedig a "borzasztó" szót használta,

hozzátéve, hogy azért próbálja derűsen felfogni, és mivel magas, ezért magasnak kell lennie a hullámoknak is, amik összecsapnak a feje felett. Azt is szóvá tette, hogy a Tisza Párt fővárosi képviselői mögött az ülésen majdnem végig ott ült Magyar Péter pártelnök, erről azt mondta, Gyurcsány Ferenc korábban legalább a vendégek között foglalt helyet. 

A Magyar Narancs kérdésére, hogy számított-e arra, hogy nem sikerül elfogadni az új szmsz-t, Karácsony azt mondta, született döntés az szmsz-ről, az, hogy elnapolják a kérdést, ezzel egyelőre nem sértenek törvényt. Azt mondta, örül neki, hogy "felkent jogászok" ülnek a testületben, akik mindenfélét mondanak, de most kikérik és megvárják a kormányhivatal véleményét az ügyben. 

A főpolgármester ugyanakkor bizakodó,

szerinte a kormányhivatal nem tud mást tenni, mint hogy igazolja az ő álláspontját 

– vagyis hogy a főpolgármester dönthet arról, hogy befogadja-e a képviselők által javasolt módosításokat az szmsz-hez. 

Az ülésen egyébként többek között elfogadták a Vitézy Dávid előterjesztését a BKK rendészet felállításáról is, erről Karácsony kérdésre azt mondta, örül, hogy Vitézy és a közgyűlés végül elfogadta az ő módosító javaslatait, amelyek megvalósíthatóvá teszik a BKK rendészetet.

Azt is mondta, alapvetően nem a BKK rendészet ötletével volt baja korábban sem, hanem azzal a szemlélettel, amely a hajléktalanság problémájának oldaláról kívánta felállítani az új szervezetet. Mint fogalmazott, a nem megfelelően viselkedő utasokkal szemben ugyanis valóban fel kell lépni, de ezt ne hajléktalankérdésként fogják fel. 

A fővárosi közgyűlés október 30-án tartja következő ülését, arról, hogy mi fog történni, ha akkor sem sikerül dönteni az szmsz-ről és a főpolgármester-helyettes személyéről, ebben a cikkünkben írtunk részletesen: 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk