Újra a 100 milliárdos határ felé halad a kórházak adóssága

  • narancs.hu
  • 2024. október 4.

Belpol

Idén már rendezte a kormány az adósságokat, majd megígérték, többé nem áll elő ez a helyzet. Most előállt.

Augusztusban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adósságállománya 13,8 milliárd forint volt, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozásállománya 3,8 milliárd forinttal nőttírja az EconomX. A lap szerint az intézményrendszer lejárt adósságállománya így szeptemberre meghaladta a 86 milliárd forintot. Hatalmasat nőtt a pécsi és a szegedi orvosegyetem tartozása, de Szegeden sem állnak jól: Pécsen 7,4, Szegeden 8,4 milliárd forintnyi kifizetetlen számla van.

Ez ráadásul úgy történt, hogy a kormány júliusig két részletben 105 millió forintban rendezte a kórházi adósságokat, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangoztatta kormányinfón, idén már nem lesznek számmilliárdos adósságok. 

Az EconomX-nek megszólaló Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója szerint viszont a kórházakat eszközökkel ellátó vállalatok ugyanott tartanak mint fél éve. Ráadásul ők már ismerik a legújabb, szeptemberi adatokat is és a beszállító cégek egyöntetűen arról beszélnek, hogy ezek alapján súlyosabb még az augusztusinál is a helyzet. Ők biztosak benne, hogy a kilencedik hónapban a lejárt tartozásállomány újra meghaladta a 100 milliárd forintot, amelyről a pontos adatokat majd október 23-a környékén adja ki a Magyar Államkincstár.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk