A Fővárosi Közgyűlés esetleges működésképtelenségének következményei

Róka fogta csuka

Belpol

Egyelőre nem született megnyugtató megoldás a Fővárosi Közgyűlésben várható politikai patthelyzetre. Megnéztük, milyen következményei lehetnek annak, ha nem sikerül épkézláb kompromisszumot összehozni Budapesten.

 

A júniusi önkormányzati választásokon a fővárosi Városházán patthelyzet alakult ki: a főpolgármesterrel együtt 33 fős testületbe 10-10 képviselőt küldhet a Fidesz és a Tisza Párt, 3-3-at a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Vitézy Dávid vezette LMP, a DK–MSZP–Párbeszéd tömbnek pedig Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt lesz összesen 7 szavazata (ebből három a DK-nak, kettő a Párbeszédnek, egy az MSZP-nek, egy magának Karácsonynak). A többséghez összesen 17 szavazat szükséges, Karácsonynak ez nyilván úgy jönne össze a legegyszerűbben, ha az őt jelölő három párt hat képviselője mellett valamelyik 10 fős képviselőcsoport is támogatná az elképzeléseit. Magyar Péterrel a Telexnek adott hétfői interjúja szerint azonban a múlt heti találkozójukon sem sikerült megegyezni, a Fidesszel pedig nem is tárgyalt.

A helyzet egyelőre feloldhatatlannak tűnik, miközben a megegyezés egyre sürgetőbb, ugyanis az önkormányzati törvény szerint legkésőbb október 15-ig meg kell tartani az alakuló ülést (jelen állás szerint erre október 4-én kerülhet sor). Ezen fontos döntéseket kell meghozni, ezek elmaradása komoly következményekkel is járhat. A múlt héten Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, egyben az MKKP fővárosi képviselője pedzegette azt a hvg.hu-nak adott interjújában, hogy megegyezés nélkül előbb-utóbb a fővárosi kormányhivatal fogja átvenni a hatalmat Budapest fölött, végül pedig az Országgyűlés oszlathatja majd fel a képviselő-testületet – de hasonlóról beszélt Karácsony is a Telexnek, amikor azt említette, hogy ha nem sikerül megállapodnia a frakcióknak, a főispán fog ráküldeni valakit helyettesnek. Megnéztük, valójában mekkora a mozgástere a közgyűlésnek, és mik a lehetséges forgatókönyvek.

Az alakuló ülés csapdái

Jelenleg a legégetőbb kérdés az alakuló ülés. Az önkormányzati törvény szerint ekkor – vagy némi laufként legfeljebb az azt követő ülésen – egyrészt el kell fogadni a felülvizsgált új szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), meg kell választani legalább egy főpolgármester-helyettest a kép­viselők közül, meg kell alakítani az önkormányzati bizottságokat (egyet kötelezően) és meg kell választani hozzá a bizottsági tagokat is, illetve dönteni kell a kép­viselők és a fenti tisztségviselők javadalmazásáról.

Az egyik vitás pont rögtön a főpolgármester-helyettes megválasztása. Karácsonynak eddig négy helyettese volt, a liberális párti Bősz Anett, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, az MSZP-s Tüttő Kata és általános helyettesként a külsős Kiss Ambrus. Minthogy sem Bősz, sem Kerpel-Fronius nem lesz tagja az új közgyűlésnek, ők szóba sem jönnek (Bősz Anett ráadásul jelezte, hogy a politikától is visszavonul). Tüttőt sem a Fidesz, sem a Tisza nem hajlandó támogatni, így biztosan nem kapna többséget. A törvény szerint azonban muszáj legalább egy belsős közgyűlési tagot megbízni helyettesként, így az egyeztetések is elsősorban erről szóltak – főleg Vitézy Dávid jelöléséről.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.