Közösen szavazta le Karácsonyt a Fidesz, a Tisza és Vitézy a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén

Belpol

A Fidesz, a Tisza és Vitézy Dávidék frakciója közös erővel blokkolta a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának elfogadását, mert Karácsony nem akarta a javaslataik szerint korlátozni saját hatásköreit. Vitézy javaslatára elnapolták a szavazást és kikérik a kormányhivatal véleményét. 

Az előzetesen vártaknak megfelelően a Fidesz, a Tisza és a Vitézy Dávid vezette részben LMP-s képviselőcsoport azonos állásponton támadta Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén.

A főpolgármesterrel együtt 33 fős közgyűlésben összesen hat képviselőcsoport alakult: 10 fővel a Fidesz, 10 fővel a Tisza, 3 fővel Podmaniczky Mozgalom néven a Vitézy vezette frakció, 3 fővel a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (bár Kovács Gergely nem jelent meg az ülésen), és Tüttő Katával 3 fővel a Párbeszéd képviselőcsoportja, illetve a DK 3 fővel.

Karácsony Gergelyt már az ülés elején leszavazták: Szentkirályi Alexandra fideszes frakcióvezető ugyanis késve adott be három napirendi előterjesztést, melyeket Karácsony javaslatára végül mégis felvettek, de nem a napirend végén, ahogy a főpolgármester javasolta, hanem a Fidesz által meghatározott sorrendben – a Tisza és Vitézyék szavazataival.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, az alakuló vagy az azt követő ülésen kellene megválasztani a főpolgármester javaslatára egyrészt legalább egy főpolgármester-helyettest (erről azonban Karácsony az egyeztetések megfeneklése miatt már korábban jelezte, hogy az alakuló ülésen nem fog jelölni), másrészt elfogadni az újonnan felálló közgyűlés módosított szervezeti és működési szabályzatát (szmsz).

Nem sikerült dűlőre jutni az szmsz-szel 

Az szmsz-szel kapcsolatban azonban hosszas vita alakult ki a közgyűlésben, ugyanis a Fidesz, a Tisza és Vitézyék több ponton is módosítani kívánták volna az szmsz-t, mint ahogy Karácsony, sőt, több módosító indítványt is beadtak hozzá – melyek közül Karácsony nem fogadott be mindent.

A Fidesz többek között a korábbi 5-ről 2-re kívánná csökkenteni a bizottságok számát (Karácsony ezúttal 4 felállítását javasolta), kötelezni kívánták Karácsonyt havi 2 Budapest Infó tartására és „antikorrupciós szobák” kialakítására. 

A Karácsonnyal szembehelyezkedő három frakció leginkább azonban úgy szerette volna módosítani az szmsz-t, hogy a cégvezetői kinevezési és visszavonási jogkörök kerüljenek a közgyűléshez a főpolgármester helyett – emellett érvelt a tiszás Bujdosó Andrea, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is. Karácsony ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a cégvezetők ügyében a városvezetés érdekében más állásponton van, majd arra is hivatkozott, hogy olyan jogkörei vannak, mint anno Tarlós Istvánnak a hivatala végén – korábban ugyanis Vitézyt pont a közgyűlés hívta vissza a BKK éléről. 

Karácsony a cégvezetői kinevezésekkel kapcsolatos jogkörei csorbítását nem fogadta be előzetesen módosító indítványként, a legnagyobb vita így akörül alakult ki, hogy Karácsony miért nem fogadta be a Fidesz, a Tisza és Vitézyék összes – az ő jogköreit korlátozni kívánó – módosító javaslatát, és miért nem terjesztette fel ezeket szavazásra. Bujdosó Andrea tiszás képviselő azt mondta, a pártja mintegy 100 módosító javaslatot tett az szmsz-hez, ebből csak 30 került be a végső javaslatba. Böröcz László fideszes képviselő és I. kerületi polgármester szerint a diktatúrák mondják magukról, hogy demokratikus a működésük, és az nem demokratikus, hogy a benyújtott módosítókról nem szavazhatnak. 

Karácsony azzal védekezett, hogy nem önkényes politikai döntés született, ugyanis több körben egyeztettek a frakciókkal, az önkormányzati törvény pedig neki kell beterjesztenie az szmsz módosítását, a törvény is úgy szól, hogy amit az előterjesztő – tehát a főpolgármester – nem támogat, arról nem lehet szavazni.

Ezzel kapcsolatban hosszas jogvita alakult ki. Vitézy Dávid azzal érvelt, hogy egy hivatalos kommentár szerint igenis lehetne szavaztatni a frakciók által beadott módosító javaslatokról. Karácsony szerint a Vitézy által hivatkozott kommentár viszont nem arról szól, amiről Vitézyék szerint, a törvény pedig kimondja, hogy a főpolgármester a módosító indítványokat vagy támogatja, vagy nem.

Karácsony ezután emlékeztette az ülés tagjait, hogy az alakuló vagy azutáni ülésen kell elfogadni az szmszt és a főpolgármester-helyetteseket, csak utána kerül veszélybe a főváros működése, tehát „még jók vagyunk”. Hozzátette azt is, hogy törvény szerint dönteni kell az szmsz-ről, de az is egy döntés, hogy nincs szmsz.

A jogértelmezési vitára hivatkozva Ordas Eszter, a Tisza frakcióvezetője 5 perc szünet elrendelését kérte, majd a szünet után – amely alatt Vitézy, Szentkirályi és Ordas valamiről beszélgettek is – Vitézy Dávid azt vezette elő, hogy

napolják el az egész szmsz elfogadását és kérjék ki a kormányhivatal véleményét a jogi kérdésekben. 

Vitézy arról beszélt, hogy szerinte három dologban van vita a közgyűlési tagok között:

  • egyrészt a főpolgármester cégvezetői kinevezési hatásköre ügyében,
  • a főpolgármester két ülés közti hatáskörei ügyében,
  • illetve a nyilvánossággal kapcsolatos működéssel kapcsolatban, a lakógyűlés, sajtótájékoztatók kérdésében.

Vitézy hozzátette, hogy ezekről láthatóan mást gondol szerinte a közgyűlés és Karácsony, ezért mondják ki, hogy az szmsz-t nem sikerül elfogadni, forduljanak a kormányhivatalhoz a jogértelmezési kérdésben, és napolják el az szmsz ügyét a következő ülésre.

Karácsony azt mondta, szerinte megtárgyalták hosszasan és bőven az szmsz-t, vállalja, hogy a kormányhivatal álláspontját kérik a jogvitában majd ügyrendi javaslatként szavaztak az elnapolásról – a Fidesz, a Tisza és Vitézyék megszavazták az elnapolást, az MKKP jelen lévő két képviselője tartózkodott.

Ezek után Baranyi Krisztina IX. kerületi kutyapárti polgármester hozzászólásában kifejtette, hogy reméli, hogy sokkal ügyesebb politikusok lesznek az újoncok annál, mint hogy kormányhivatali döntéshez kötnének valamit, ugyanis sokféle módon lehet még korlátozni a főpolgármester jogköreit, és nem csak így. Baranyi szóvá tette, hogy a közgyűlés a saját működési szabályait sem tudja elfogadni annak ellenére, hogy hosszú tárgyalások voltak erről, több mint 100 módosító javaslatot pedig be is fogadtak. Mint fogalmazott,

„fontosabb dolgokkal kellene foglalkozni, mint hogy kinek mekkora a jogászi micsodája”.

Déri Tibor DK-s képviselő szerint pont nem az történik, amit az ülés elején mindenki hangoztatott, hogy a budapestiek érdekéért fognak dolgozni, helyette mindenki a saját politikai hasznát keresi – Ordas Eszter szerint viszont ebből semmilyen előnyük nem származott, arról beszélt, hogy ők csak a demokratikus működést kérik számon a fővároson. 

Az szmsz elfogadásának elbukása után a bizottságok megalakításáról is kialakult némi vita, de végül ezeket egyhangúlag megszavazták annak ellenére, hogy az ezeket létrehozó szmsz nincs meg. A közgyűlés végül négy bizottságot hozott létre a korábbi öt helyett: a DK-s Keszthelyi Dorottya vezetheti az Emberi Erőforrások Bizottságát, Vitézy Dávid a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot, Baranyi Krisztina a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottságot, a tiszás Orbán Árpád pedig a Tulajdonosi Bizottságot. 

További ügyek 

A továbbiakban egyéb, konkrét javaslatokról esett szó, ezekben nem volt olyan szavazási egység, mint az szmsz ügyében. Vitézy megpróbálta előrevetetni a saját javaslatát a BKK rendészetről, de ezt a Fidesz szavazta le, Karácsony javaslatai közül viszont átment az, amely az önkormányzati cégek többéves bérmegállapodásáról, a rabszolgatörvény tiltásáról szólt. Átment emellett Szentkirályi Alexandra hajléktalan-összeírásra vonatkozó javaslata, azt pedig, hogy az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott hajléktalanellátóknál a a fővárosi önkormányzat lépjen be fenntartóként, részben a fideszes módosításokkal szavazták meg, amely a hajléktalanellátók átvételét írja elő.  

Bár mindenki állandóan az átláthatóságot hangoztatta, leszavazták a Kutyapárt arra vonatkozó javaslatát, hogy alkalmazzák az Átlátszó, a Transparency International és a K-Monitor átláthatósági intézkedési csomagjait, ellenben elfogadták, hogy antikorrupciós intézkedési terv és átláthatósági rendelet készüljön.

A Kutyapárt állatvédelmi központ felállítására vonatkozó javaslatát a Fidesz és Vitézyék ugyanúgy kívánták módosítani, úgy, hogy a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-től vegyenek el hozzá pénzt – a Fidesz, a Tisza és Vitézyék szavazataival pedig végül így is ment át. Megszavazták Szentkirályi Alexandra közterület-felügyelők számának növelésére és az önkormánynzati rendészetre vonatkozó előterjesztését is. 

Vitézy BKK-rendészetről szóló javaslatához a fideszes módosítót a Fidesz képviselői kivételével senki nem támogatta, a Karácsony által javasolt módosítást viszont megszavazták – ez még magát a főpolgármestert is meglepte. Vitézy módosított javaslatát végül teljesen egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés. 

Meglepően hosszú vita alakult ki Szentkirályi arra vonatkozó javaslatáról, hogy tegyék vissza a leszerelt köztéri kukákat – ennél Karácsony és a DK-s Déri Tibor módosítóját is megszavazták, így ment át az előterjesztés, ennek értelmében a visszaváltási rendszerért felelős MOHU-val is tárgyalnia kell majd Karácsonynak a visszaváltási rendszer fejlesztéséről.    

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk