Karácsony: Egy olyan város, ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad

  • narancs.hu
  • 2023. július 15.

Belpol

A főpolgármester a Pride-on mondott beszédet, amiben elmondta, Magyarország nem elég szabad hely.

Karácsony Gergely főpolgármester is mondott egy nagyjából öt perces beszédet szombaton a Budapest Pride-on (az eseményről készített galériánkat ide kattintva találja meg). A beszéd alapján Karácsony már el is kezdett finoman kampányolni a jövő évi önkormányzati választásokra, ugyanis nagyon erősen hangsúlyozta, hogy legalább Budapestet meg kell őrizni a szabadság szigetének.

A szövegét fejből elmondott Karácsony szerint neki természetes, hogy eljött a felvonulásra, de ezt egyben kötelességének is látja. „Mondhatnám azt, hogy a másik szövegemet lefóliázták” – utalt az elmúlt napok cenzúrához közelítő könyveladási gyakorlatára.

„Ahogy a saját családtagjaimat szeretem, úgy szeretlek titeket is” – mondta Karácsony, hozzátéve, hogy a Pride egy politikai esemény helyett inkább örömünneppé vált, de még mindig nem szabad mindenki. “Bárcsak érezhetném azt, hogy itt nincs dolga egy főpolgármesternek” – tette hozzá.

„Ez az ország nem elég szabad nemcsak nektek, de másoknak sem. (...) Fontos tudnotok azt, hogy mindannyiunk közös szabadsága egy és oszthatatlan, nem leszalámozható. Egy olyan város, ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol a roma emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol a diákok nem szabadok, ott senki sem szabad.”

A polgármester kiemelte, hogy azért kell sokan lenni és kiállni egymásért, mert közösen nagy céltáblává válna már nem fognak lövöldözni. Karácsony megkérte a jelenlévőket, hogy kicsit gondoljanak a részletek a propaganda más áldozataira. „Lehetsz hajléktalan, kerékpáros, lehetsz zsidó, lehetsz cigány, lehetsz bárki, aki nem asszisztál a rendszernek ahhoz a működéséhez, hogy a valós problémákat mindig a gyűlölettel kell eltakarni. (...) Hogy ne arról beszéljünk, milyen nehezen élnek a magyarok egyik napról a másikra ebben az országban.”

A főpolgármester szerint Budapest egy sziget, de lehetne szárazföld is. „Ha kell, megőrizzük ezt a szigetet, amíg nem lesz az egész ország szabad” – mondta, majd Ferenc pápától is idézte azt a gondolatot, hogy Budapest a hidak városa.

„Őrizzétek meg Budapestet szabadnak és szolidárisnak! Vigyázzatok rá, szeressétek ezt a várost, mert ez a város is szeret titeket” – zárta beszédét.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk