Karácsony értékelte Orbán mai szereplését: "Ez egy tíz milliárdos mondat"

  • narancs.hu
  • 2020. január 9.

Belpol

Kukaholding, klímavészhelyzet, szuperkórház - a főpolgármester elemez.

"Úgy tűnt, mintha Orbán Viktor a kormányát valamiféle zöld fordulatra fogná. Ez örömteli, különösen annak fényében, hogy pártjának prominensei eddig javarészt tagadták a problémát is, ellenfélnek kiáltották ki a klímavédőket és összehordtak nem kevés ostobaságot is az elmúlt időben. A felismerésnek, hogy a magyar kormánynak is dolga van a klímavészhelyzettel, ideje volt már jó régóta" - kezdte értékelését Karácsony Gergely főpolgármester Orbán mai sajtótájékoztatójáról.

Karácsony azonban az elhangzottaknál sokkal ambíciózusabb programot várna, amit szerinte a kormány azzal is kezdhetne, hogy "nem sunnyogja el az európai klímaügyi konzultációt."

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy "tűrhetetlen, hogy a budapestiek befizetését, amit városuk tisztaságára költenek, egy rosszul működő állami cég egyszerűen zsebre rakja", utalva ezzel arra, hogy az állami Kukaholding rengeteg pénzt tart vissza, a város pedig kilépne a számára rossz konstrukcióból. "A kormányfő ismét megerősítette, hogy érvényben van a kormány és a főváros között, az előző városvezetés idején kötött megállapodás. Helyes. Ez egy tíz milliárdos mondat. Ugyanis körülbelül ennyi pénzt tart vissza az állami Kukaholding abból, ami a budapestieknek jár."

Karácsony az egészségügyre is kitért, szerinte rossz irány megint betonról és festékről beszélni, helyette inkább a várólistákat kellene csökkenteni és modern eszközöket kellene beszerezni. "A főváros nem betonra és festékre, hanem a hozzáférés javítására, diagnosztikai eszközökre és a várólisták csökkentésére fogja elkölteni az egészségügyre kialkudott pénzt."

A szuperkórházzal kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy évek óta se alapkőletétel, se érdemi haladás nincs a projekttel kapcsolatban, a kormány által támogatott telken semmi sem történt, a főváros pedig "egy új, jobban megközelíthető, alkalmasabb telket ajánlott fel a szuperkórház céljaira. A labda tehát a kormány térfelén pattog."

Neked ajánljuk