Kamu monodrámának minősítették az ellenzéki politikusok Orbán mai fellépését

  • narancs.hu
  • 2020. január 9.

Belpol

Az ellenzék szerint Orbán nem kíváncsi a népre, az újságírók valódi kérdéseire. Maffiafőnökökre és diktátorokra jellemző viselkedésként minősítették attitűdjét.

Orbán Viktor csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, amelyen kivételesen, mint ahogy az évente egyszer szokás, nem csak a lakájmédia kérdezhette a miniszterelnököt.

A miniszterelnök az Annie Hall emlékezetes aranyköpésével melegített Facebook oldalán a sajtó képviselőinek érkezésére."Vessetek a mókusok elé" – ekképp jópofáskodott Orbán, majd több mint két órán át válaszolt az újságírói kérdésekre.

Orbán sajtótájékoztatójáról mindent megtudhat az alábbi cikket olvasva.

Orbán szerint van igazság a Fideszt ért kritikákban

Az ellenzéki pártok képviselői hasonló kritikai tónusban, más-más vérmérséklet szerint reagáltak Orbán megnyilatkozására.

A Demokratikus Koalíció még azelőtt, hogy a kormányfő megtartotta volna sajtótájékoztatóját, megközelíthetetlen maffiafőnökökre és diktátorokra jellemző viselkedésként minősítette azt. Barkóczi Balázs úgy fogalmazott, Orbán Viktor újra úgy csinál, mintha kiállna az újságírók elé, miközben tudható, hogy évek óta nem válaszol valódi kérdésekre.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán putyini mintára azt játssza, hogy érdekli a saját országa és az újságírók kérdései. Eközben folyamatosan bujkál, hol a parlament függönye mögé, hol pedig a Karmelita kolostorban, azért, hogy csak jó előre egyeztetett kérdésekre kelljen válaszolnia.

"Monodráma lett a Kormányinfó:

az előadást egy személyben Orbán Viktor vitte színre, a végeredménye viszont mindenkinek dráma" – így kezdte Facebook bejegyzését Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Orbán Viktor sajtótájékoztatóját követően.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

"Különösen drámai, ahogyan a miniszterelnök a kulcsterületekről beszélt: 10 év kétharmad után is azt gondolja, hogy az egészségügy problémáit szabad szemmel megint nem látható fizetésemeléssel és néhány rendelő kifestésével orvosolni lehet, a klímakatasztrófa kapcsán az atomenergia szükségességét emlegetni pedig egyenlő a tudatlansággal vegyes tagadással."

Szabó Tímea szerint hazugság, hogy megelőzzük Németországot vagy Hollandiát a klímavédelemben.

Hazugság, hogy csak atomenergiával lehetünk karbonsemleges ország. Erre Ausztria, Dánia és számos más ország rácáfol. Szabó szerint a béremelésekről is ferdít a miniszterelnök. "Tíz éve röpködnek az egészségügyi béremelésről szóló számok, csak éppen az ápolók és a kórházi dolgozók nem látnak belőle semmit; nem véletlenül hiányzik az ápolók több mint 30 százaléka a betegellátásból. Ráadásul Orbán azzal is tetézte, hogy nem CT-ket és egyéb létfontosságú gépeket ad a kórházaknak, hanem a várótermek falait akarja lefestetni."

"Ez kamu"

így reagált Fekete-Győr András Orbán performanszára.

A Momentum elnöke szerint „Orbán, aki az elmúlt években tudomást sem vett arról, hogy évente 32 ezer ember hal meg a kivéreztetett egészségügy miatt, bejelentette, hogy felújítják a kórházi várótermeket. Tudjátok, miért nem normális fizetéseket vagy új eszközöket jelentett be? Mert a felújítást el tudja végezni valamelyik építőipari cége a sok közül.”

Orbán a sajtótájékoztatón egyebek mellett zöldenergiáról, valamint Soros-fixációról is beszélt, de Fekete-Győr szerint Orbán ezekben sem mondott igazat. “Azt is mondta, hogy nincs Soros-fixációja – miután milliárdokból teleplakátolta vele Magyarorságot a Nyírségtől Zaláig. Ezzel valójában azt üzeni: “ennyire kell komolyan venni bármit, amit mondok”.

Figyelmébe ajánljuk