Karácsony és Gulyás megegyezett az atlétikai vébé részleteiről

  • narancs.hu
  • 2019. december 12.

Belpol

A kormány elfogadta a főváros feltételeit, a Liget-projektből azonban továbbra sem akar engedni.

Egyetértés alakult ki a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában csütörtökön azokról a feltételekről, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés fogalmazott meg a 2023-es atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésével kapcsolatban, ezeket pedig a kormány rendeletben rögzíti december 31-ig.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, úgy látják, a budapesti egészségügyi fejlesztésekben egyetértésre tudnak jutni, a kabinet Egészséges Budapest programjában ugyanis több forrás áll rendelkezésre, mint amennyit a főváros kért a járóbetegellátás fejlesztésére. Hangsúlyozta, a kormány szeretné az eredeti helyszínen felépíteni az új dél-budai centrumkórházat, ebben azonban nem tudtak egyetértésre jutni, mivel a főváros alternatív helyszíneket ajánlott.

Karácsony Gergely főpolgármester a budapestiek szempontjából komoly győzelemként értékelte, hogy az atlétikai világbajnokságra egy olyan beruházás valósul meg, amelyet a többség támogat és a rendezvény után valamennyi sportot szerető ember használhat.
A résztvevők közölték továbbá, hogy az új dél-budapesti híd ügyében és a Lánchíd felújításának ügyében is történt előrelépés, de további egyeztetésekre lesz szükség, a Városliget ügyében azonban nem közeledtek az álláspontok.

Az egyeztetés után Karácsony azt mondta, hogy „voltak bajlós árnyak”, amik félelemmel töltötték el, mennyire tudnak együttműködni (mint például az építési hatóságokkal kapcsolatos döntés parlamenti, vagy a színházak finanszírozásának az ügye), de utólag mégis eredményesnek nevezte a találkozót. Gulyás is arról beszélt, hogy az aktuálpolitikát háttérbe szorítva sikerült szakmai egyeztetést folytatni, ugyanakkor a színháztörvény miatti feszültség nehézséget okozott.

Gulyás ezen a fórumon is hárította a felelősséget: azt mondta, nem kell készpénznek venni azt, amit a "balliberális média" írt a kultúrára vonatkozó kormányzati szándékról. Hangsúlyozta,  "jelentősen eltért a parlament előtt megjelent változat attól az átalakítási szándéktól, amellyel a kormányt megvádolták."

A főpolgármester erről így nyilatkozott: "a parlament a korábbi, számára ismeretlen jogi státuszú előterjesztése, de a minisztériumban köröztetett dokumentum után valóban egy enyhébb verziót fogadtatott el, de ez a törvény sem elfogadható a főváros számára." Mint mondta "A normatív finanszírozás helyesebb, mint a konkrét megállapodás, utóbbi ugyanis nagyobb politikai kontrollt feltételez. Azzal, hogy a miniszter egyetértéséhez kötötték a támogatást a kiszámíthatatlan finanszírozási modell felé indultak el. A mindenkori kormány befolyása indokolatlanul nagy."

Karácsony azt mondta, egyeztetni fog a színházakról a kormánnyal, lehetnek olyanok, amelyek teljes mértékben fővárosi fenntartásúak lesznek (ebben az esetben semmilyen módon nem szól bele az állam semmibe), de lehet, hogy mindről megállapodnak. A mai egyeztetésen erre nem került sor.

Szó volt viszont a Liget-projektről, és úgy tűnik, ebben továbbra is teljesen merevek a frontok. A főváros nem akarja, hogy felépítsék ott az új Nemzeti Galériát, az Innováció Házát és visszaépítsék a színházat. Javasolták, hogy keressenek alternatív helyszínt, de konkrét tervek erre nincsenek.

Annak ellenére, hogy teljes egészében csak az atlétikai vb-ről sikerült megállapodni, a felek elégedettnek tűntek, Gulyás Gergely még meg is köszönte Karácsonynak, hogy ezt a Tarlós István időszakában bevált egyeztetési formát fenntartják.

false

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Figyelmébe ajánljuk