Karácsony egy 8 pontos lista végrehajtását követeli a kormánytól

  • MTI
  • 2020.05.19 11:45

Belpol

A főpolgármester szerint Orbán nem tartotta be az egyik legfőbb ígéretét.

A megyei jogú városoknak és "a főpolgármesternek is azt ígérték a kormány ülésén, hogy egy hónapon belül egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel. Az egy hónap rég eltelt, az egyeztetésre még időpontot sem jelöltek ki" - figyelmeztet a Főpolgármesteri Hivatal abban a közleményben, amit az MTI-hez juttatott el kedden délelőtt.

A "Felhívás Magyarország kormányához" című írás határozottal kéri a kabinettől, hogy ne fogadják el a kormánypártok azt a Semjén Zsolt beterjesztette törvényjavaslatot, amely elvonja az iparűzési adó jelentős részét számos önkormányzattól és a fideszes megyei önkormányzatokhoz csoportosítja át. "Ez az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában pedig káros javaslat alkalmas a választói akarat megcsúfolására" - fogalmaz a közlemény.

A fővárost, és a megyei jogú városokat is magában foglaló "szabad önkormányzatok" a járvány elleni védekezés második szakaszának és a gazdasági-szociális válságkezelés sikere érdekében a következő elvárásokat fogalmazzák meg és ajánlásokat teszik a kormány felé a közlemény szerint:

  1. Az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben!
  2. Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjon el! A korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizesse vissza!
  3. A járvány elleni védekezésben használja fel az önkormányzatok javaslatait, különös tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók védelmére.
  4. A szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen.
  5. Az önkormányzatok bevonásával dolgozza ki Magyarország gazdaságának újraindításának programját.
  6. Az önkormányzatok vállalják, hogy a velük egyeztetett kormányzati - egészségügyi, szociális, gazdasági - cselekvési terveket a lehető leghatékonyabban hajtják végre.
  7. A kormány számoljon el a védekezésre költött közpénzekkel, a beszerzett felszerelésekkel, mint ahogy az önkormányzatok is elszámolnak az általuk beszerzett eszközökkel.
  8. A kormány folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről!

Neked ajánljuk