A kormány fityiszt mutat az Európai Unió bíróságának

  • MTI/narancs.hu
  • 2020.05.19 10:25

Belpol

Ezt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója jelentette be a közmédiában.

A kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal - közölte Bakondi György kedden az állami médiának nyilatkozva.

Szerinte a tranzitzóna jól működő, bevált határőrizeti elem, amelynek lebontása csökkentené a határkerítés visszatartó erejét, és akár a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet okozna.    Bakondi szerint a kijárási korlátozások feloldásával jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon. Az illegális bevándorlók jelenleg nemcsak a belbiztonságra, hanem a közegészségügyre is veszélyt jelentenek - kapcsolta össze Bakondi a kormányzati kampány két fő elemét, a migrációval való rémisztgetést és a járvány elleni harcot.

Mint ismeretes, az EU bírósága május 14-én arra a következtetésre jutott, hogy az elszigetelt helyzetben lévő menedékkérők mozgásszabadsága olyan szinten korlátozott, hogy az a gyakorlatban őrizetnek minősül. Márpedig ha a bírósági felülvizsgálat kimondja, hogy valakit érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

Arról, hogy a tranzitzónákban folyamatosan megsértik az ott tartózkodók emberi jogait, s gyakran előfordul, hogy még enni sem adnak a menekülteknek, itt írtunk részletesebben.

Konténerek és paragrafusok

Bár egyelőre nem sikerült hermetikusan lezárni a határt a menekültek előtt, szakszerű jogi képviselet nélkül szinte lehetetlen védelmet kapni Magyarországon. Nem véletlen, hogy a kormány az ügyvédeket is célkeresztbe vette. „Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nemcsak a szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat" - mondta Orbán Viktor a múlt héten, miután megbeszélést folytatott az olasz belügyminiszterrel.

Neked ajánljuk