Karácsony Gergely: „Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság”

  • narancs.hu
  • 2024. június 10.

Belpol

Szoros finisben szólt híveihez a címvédő a főpolgármester.

„Még ha szoros is az eredmény, Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság” – mondta Karácsony Gergely, aki megköszönte minden budapestinek a részvételt. „A küzdelmet nem magamért, hanem a városomért vívom.”

A főpolgármester nem jelentette be a győzelmét, de úgy beszélt, mint aki győzött: jelenleg 99,63%-os feldolgozottságnál, 47,52%-os eredménnyel vezet Vitézy előtt. Ez mindössze 248 szavazatot jelent.

Karácsony arra utalt, hogy a számlálás végén „lesz egy kis huzavona”, de Budapest „megmarad szolidáris városnak”. A hatalom mindent megtett, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy szabadon válasszanak, törvényeket módosított, és „két vasat is tartanak az üstben, de a végén egy jelölt maradt csak”.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

„A mai választás, főleg ha megnézzük az európai parlamenti eredményeket is, egyszerre mutatja, hogy a budapestiek nem akarnak már Orbánisztánban élni. De mutatja azt is, hogy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus politikai oldalon is. Még több együttműködésre közös gondolkodásra, összefogásra, még több reményre, vízióra kell találnunk, hogy Budapestet meg tudjuk őrizni szabadnak, zöldebbnek, és szolidárisabbá tudjuk tenni.”

„Érjen véget, hogy az életünk a politikáról szól, szóljon most már újra a politika az életünkről” - üzente a főpolgármester. Karácsony Gergely kilátásba helyezte, hogy néhány nap most arról fog szólni, hogy lenyugodjanak a kedélyek, de a város nem adta meg magát. Arról beszélt, hogy „nekünk is kell változni”, „máshogy kell csinálnunk a dolgunkat”.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Karácsony megköszönte a híveinek, hogy a késői órán is kitartottak: „Sok kitartás kell a következő napokhoz is.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Arcok a sodrásból

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.

Semmi sem magánügy

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Superman vakáción

Napernyők, fürdőzők, rekkenő nyári hőség, és közben Superman repül át a medence fö­lött. A háttérben a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház. Azt gondoljuk, Photoshop, de tévedünk.

Az oltárterítő

Az idei tavasz egyik irodalmi érdekessége a korábban drámaíróként ismert iker szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor (Mintapinty, Bérnász, Milf) első regényének megjelenése volt.

Bábosok köztársasága

Van egy színházi fesztiválunk, amely mintha nem is a 2020-as évek Magyarországán létezne. Nem övezik botrányok, békében megférnek egymás mellett a bábszínházi hagyományhoz ragaszkodók és a formabontók, a kőszínházak és a függetlenek.

Szkülla és Kharübdisz

  • Vásárhelyi Júlia

A két éve Olaszországot irányító Giorgia Meloni nemzetközi megítélése egészen a közelmúltig magasan szárnyalt. Eközben otthon egyre több, az orbáni modellt megvalósító intézkedést hoz, s az Európai Unióval sem olyan felhőtlen már a viszonya, mint korábban.

Éruv

2024 tavaszán Pesten körbeért az éruv. Hála egy, a rabbinátus által rendszeresen ellenőrzött, diszkréten a közművek mellé telepített, semmilyen más funkciót nem szolgáló, több tíz kilométeres, körben futó városi damilnak, a pesti ortodox zsidók immár eltolhatják szombaton a gyerekkocsijukat a Népligetig. Betartva a parancsolatait, kemény közösségi alkotómunkával kicselezték saját, szigorú Úristenüket, hogy élhetőbb legyen a szombat.

Könyv helyett karikatúra

Etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc pártelnök Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök, DK-tag ellen, és a kizárását javasolja. A súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

 

„Magasabb szintre kapcsolták a vegzatúrát”

Vizsgálatot kezdett a Transparency International Magyarországnál (TI) és az Átlátszó portálnál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az indoklás szerint mindkettő külföldről finanszírozott szervezet, és a választói akarat befolyásolása a céljuk. Miért pont ők, mire számíthatnak, és mire készüljön a többi szervezet?

 

A borsodi hadi csíny

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.