Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Klicsko

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Belpol

Több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott a beszélgetésen.

A közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő" – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki magát valaki, aki ilyen minőségében videochaten tárgyalt Bécs, Madrid és Berlin polgármesterével is. A Deutsche Welle szerint Franziska Giffey berlini polgármester már negyedórája beszélgetett a csalóval, amikor megerősödött benne a gyanú, hogy tárgyalópartnere nem az, akinek kiadja magát. Olyanokat mondott például, hogy az ukrán menekültek megpróbálják átverni a német államot, és kérte, segítsen Németország abban, hogy a menekültek visszatérjenek Ukrajnába.

A videóbeszélgetés akkor szakadt meg, amikor az ál-Klicsko berlini kollégájának segítségét kérte egy kijevi melegfelvonulás megszervezéséhez. A pride tervét már igazán furcsállta a berlini polgármester, nem tartotta hihetőnek, hogy ilyenre gondoljon egy háborúban álló ország tisztségviselője.

Karácsony azt írja, hogy mivel a videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és "mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra. Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem."

A főpolgármester megjegyzi, a kollégái ezek után egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, ami után bizonyossá vált, hogy csalás történt.

"Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek" – tette hozzá Karácsony.

A közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko...

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, June 25, 2022

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk