Navracsics Tibor a főispánokról: "Ez egy szimbolikus cselekedet"

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Belpol

A  miniszter szerint a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések.

Navracsics Tibor EU-ügyi miniszer tárgyalásain még nem került szóba, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánnak hívják majd. Ez a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel, amit állítása szerint Navracsics még nem látott.

Erről a politikus a Klubrádió műsorában beszélt, ahol kijelentette, hogy ugyan olvasta, hogy beterjesztettek egy ilyen javaslatot, de ő maga még nem találkozott vele. Látatlanban azonban az a vélemény, hogy a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések.

Majd hozzátette:

Nem látom egyelőre a jelentőségét, ez egy szimbolikus cselekedet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, főispánokká nevezné át a kormánymegbízottakat, azaz a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőit a kormány egy kedden benyújtott törvényjavaslata. Emellett pedig Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője június 21-én benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását. A javaslat vármegyékké nevezné át a megyéket a "történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel".

Navracsics Tibor nem az egyetlen kormánytag, akinek megkérdezték a véleményét a javaslatokról. Lázár Jánost például azért kérdezték a vármegyékről, mert ő korábban egyértelműen kijelentette, hogy nem tartja jó ötletnek az átnevezést, mert "nem jó történeti aspektusai vannak". Ahogy Krakkó Ákos, Lázár sajtófőnöke a mostani megkeresésre válaszolt: "Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni".

Arról, hogy mit is akarhat Orbán ezekkel az átnevezésekkel, itt írtunk bővebben.

(via hvg.hu)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!