Navracsics Tibor a főispánokról: "Ez egy szimbolikus cselekedet"

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Belpol

A  miniszter szerint a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések.

Navracsics Tibor EU-ügyi miniszer tárgyalásain még nem került szóba, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánnak hívják majd. Ez a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel, amit állítása szerint Navracsics még nem látott.

Erről a politikus a Klubrádió műsorában beszélt, ahol kijelentette, hogy ugyan olvasta, hogy beterjesztettek egy ilyen javaslatot, de ő maga még nem találkozott vele. Látatlanban azonban az a vélemény, hogy a hatáskörök, szerepek nem változnak, csak az elnevezések.

Majd hozzátette:

Nem látom egyelőre a jelentőségét, ez egy szimbolikus cselekedet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, főispánokká nevezné át a kormánymegbízottakat, azaz a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőit a kormány egy kedden benyújtott törvényjavaslata. Emellett pedig Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője június 21-én benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását. A javaslat vármegyékké nevezné át a megyéket a "történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel".

Navracsics Tibor nem az egyetlen kormánytag, akinek megkérdezték a véleményét a javaslatokról. Lázár Jánost például azért kérdezték a vármegyékről, mert ő korábban egyértelműen kijelentette, hogy nem tartja jó ötletnek az átnevezést, mert "nem jó történeti aspektusai vannak". Ahogy Krakkó Ákos, Lázár sajtófőnöke a mostani megkeresésre válaszolt: "Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni".

Arról, hogy mit is akarhat Orbán ezekkel az átnevezésekkel, itt írtunk bővebben.

(via hvg.hu)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk