Karácsony szerint a versenyt akarja korlátozni a Közbeszerzési Hatóság
Lanchid2025_1250.jpg

Karácsony szerint a versenyt akarja korlátozni a Közbeszerzési Hatóság

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 4.

Belpol

Kénytelen elfogadni a rendelkezést a főváros, és nem fog csúszni a Lánchíd felújítása.

Ahogy arról korábban a Magyar Narancs is beszámolt, tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert.

Erre reagálva Karácsony Gergely azt írja Facebook oldalán, hogy a Közbeszerzési Hatóság soknak tartotta a pályázatban kiírt 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot, és annak 8 évre (96 hónapra) történő csökkentését írta elő. A főpolgármester szerint a valódi versenyhelyzetet a 10 éves időszak biztosította volna.

„ Miért van ennek jelentősége? Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. A döntéssel nem értünk egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartjuk. Mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja“ - áll a közleményben.

Karácsony arra is emlékeztet, hogy a kormány februárban megígérte, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról.

A Lánchíd felújításának hátteréről itt olvashat bővebben.

Csak a rozsda biztos

A Lánchíd és környékének felújításával az egész belvárost élhetőbbé lehetne tenni, a kormány azonban bekeményített, ezért e lehetőség kihasználatlan marad. Csak annyira újul meg a Lánchíd, hogy a következő harminc évben még használni lehessen. Magyarország egyik legismertebb műemléke az idén 171 éves Széchenyi lánchíd, felújítása pedig évek óta napirenden van.

Neked ajánljuk