„Vadkeleti stílus” – Ellenzéki képviselők reagáltak Karikó Katalin leasszonyságozására

  • narancs.hu
  • 2021. január 4.

Belpol

Orbán nem finomkodott.

Több ellenzéki politikus, Szabó Tímea, Szél Bernadett és Bősz Anett is bírálta Orbán Viktort vasárnapi rádióinterjúja miatt, amelyben sértő hangnemben beszélt a kutatóbiológus, biokémikus Karikó Katalinról, akinek kulcsszerepe van a koronavírus elleni mRNS-vakcinafejlesztésben.

Orbán úgy fogalmazott vasárnap, hogy „Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

A Párbeszéd társelnöke szerint abban, hogy Orbán „asszonyságnak” nevezte Karikót, a BioNTech cég alelnökét, „minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol”.  „A lopás, a csalás, mások elnyomása és megalázása pusztán a következménye annak a középkori és kíméletlen gondolkodásnak, amelyet Orbánék minden téren a magukénak vallanak” - írta Szabó Tímea a Facebook oldalán.

Szél Bernadett vadkeletinek és minden ízében vállalhatatlannak nevezte a miniszterelnök stílusát. 

Míg Bősz Anett, a Liberálisok elnöke Orbán helyett is elnézést kért Karikótól. 

Karikó Katalin 1985-ben hagyta el Magyarországot. Létszámleépítés miatt ment el Szegedről, így került Philadelphiába, majd Németországba. A G7-nek adott márciusi interjújában azt mondta, ha itthon maradt volna, valószínűleg nem végezte volna el ezt a munkát, hanem „panaszkodó, középszerű” kutatóvá vált volna kollégájával, Ludwig Jánossal együtt. „Talán azért alkottunk többet, mert állandó küzdelem volt az életünk, a fennmaradásért az érvényesülésért.”

A magyar tudós hetek óta állandó szereplője a világsajtónak, Richard Dawkins evolúcióbiológus pl. Nobel-díjat követel számára. 

(Facebook/Szabó Tímea, Szél Bernadett, Bősz Anett)

Figyelmébe ajánljuk