Karsai Dániel addig nem adja fel, amíg valahogy tud kommunikálni

  • narancs.hu
  • 2024. április 21.

Belpol

Még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezés lenne – felelte a riporter eldöntendő kérdésére.

Interjút készített Karsai Dániellel az RTL Házon kívül című műsorának stábja, amikor a gyógyíthatatlan betegséggel, ALS-sel küzdő alkotmányjogász hazakerült a kórházból.

Saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tettek fel neki. A válaszaiból kiderül, hogy úgy érzi: nem hagyja meghalni a Fidesz, csalódott volt, amikor a parlament folyosóján ülve egyetlen kormánypárti képviselő sem ment oda hozzá beszélgetni, és hogy még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna. Optimista abban, hogy azt gondolja: meg fogja érni, hogy dönthessen a haláláról, és azt is mondta, nem ez az utolsó interjúja – írja összefoglalójában a hvg.hu.

Karsai Dániel akadozva azt is hozzátette: addig nem adja fel, amíg valahogy tud kommunikálni, kapcsolódni a szeretteihez, és küzdeni az életvégi döntéshez kapcsolódó jogért.

Az alkotmányjogászt két héttel ezelőtt, épp a 47. születésnapján mentő vitte kórházba. Kiderült, hogy tüdőgyulladása van, az állapota pedig súlyosbodott azóta. Gyomorszondán táplálják, és a beszéde is romlott.

Pár napja a Népszava is készített interjút Karsaival, akkor – szintén eldöntendő kérdésekre válaszolva – elmondta, a kórházban töltött napok során volt, amikor úgy érezte: elég volt. Amikor a kórházban napokon keresztül iszonyatos izomgörcsök kínozták, és nem múlt a szenvedése, megfordult a fejében, hogy itt a vége. Most azonban – fizikailag – rendben van, semmiféle fájdalmat nem érez, és ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.