Egy különös történet Füzesgyarmatról: szándékos gyújtogatás, titkosszolgálati alezredes, fideszes szálak

Kis-Magyarország

Nem engedte az ügyészség, hogy munkatársunk interjút készíthessen a letartóztatásban lévő H. Zsolttal, aki még február elején felgyújtott egy füzesgyarmati raktárat. A volt Fidesz-tagot, aki a Békés megyei politikai elit legfelső köreiig érő visszaélésekről tud, egy titkosszolgálati alezredes is meglátogatta.

 

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2024. március 27-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

„PIROMÁNIÁS NEM VAGYOK! (…) ez az esemény nem egy bosszú, hanem egy figyelemfelhívás akart lenni. (…) A cselekményt, amit elkövettem, megbántam, nincs helye önbíráskodásnak. Kérem, példámat senki ne kövesse. (…) Tettem az váltotta ki, hogy az alapítvány, amit több mint tíz évig vezettem, sajnos letért az ösvényről, oligarcháké lett Füzesgyarmaton, az alapítóval az élen. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor VIETNAMI MUNKAVÁLLALÓKAT raktak a megváltozott munkaképességű Emberek közé!” – ezek a zaklatott mondatok abban a háromoldalas levélben olvashatók, amelyet ügyvédjén keresztül e sorok írójához juttatott el H. Zsolt. Azt állítja,

február elején végső elkeseredésében gyújtotta föl az Ösvény Esélynövelő Alapítvány füzesgyarmati raktárát.

A tűzoltók február 7-én késő estére oltották el a lángokat az észak-békési kisvárosban, ahol egy csarnokból, egy autószerelő műhelyből és egy varrodából álló komplexumban keletkezett tűz. A csarnokban fröccsöntőgépek, targoncák, tehergépjármű és autóabroncsok égtek, a tűz a szomszédos ingatlant is elérte. A kárértéket egyesek 500 millió forintra teszik, mások e becslést túlzónak tartják.

Az oltás után azonnal felmerült, hogy szándékos gyújtogatás történhetett. A lángok fellobbanása előtt egy szemtanú látott, sőt felismerni vélt egy a szomszédos telekre beugró melegítős férfit. A nyomozás gyorsan eredményre vezetett: előállították a 47 éves H. Zsoltot, aki 1999-től 2017-ig volt a füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítvány vezetője. Őrizetbe vétele után a férfi elismerte, hogy ő volt a gyújtogató, és részletes beismerő vallomást tett.

Megtagadott nyilatkozattétel

A Szeghalmi Járási Ügyészség előterjesztésére a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a férfit, aki jelenleg a Gyulai Büntetés-végrehajtási Intézetben ül, onnan írta a levelét is, amelyet ügyvédje, Tibori István juttatott el hozzám. Ezt követően arra kértük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), hogy interjút készíthessünk H. Zsolttal, s az ilyenkor bevett protokoll szerint mellékeltük a kérdéseinket is. A BVOP a beszélgetésnek nem látta akadályát, mint írták, „ez a büntetés-végrehajtási intézet rendjét és biztonságát várhatóan nem veszélyeztetné”. A Szeghalmi Járási Ügyészség viszont a március eleji végzésében megtagadta, hogy a gyanúsított éljen nyilatkozattételi jogával, és interjút adjon lapunknak. „A nyomozás nagyon kezdeti szakban van, a büntetőeljárás 2024. február 7. napján indult, jelenleg a bűncselekmény körülményeire és a gyanúsított személyére vonatkozó bizonyítékok beszerzése zajlik. Erre tekintettel a nyomozásnak ebben a szakaszában a nyilatkozattétel a büntetőeljárás eredményességét befolyásolhatná” – áll a járási vezető ügyész határozatában.

Az ügyet jól ismerő forrásaink szerint lehet más magyarázat is a találkozó engedélyezésének megtagadására: mivel H. az Ösvény Alapítvány körül szabálytalanságokat vélelmez, információi egy vádalku alapját képezhetik, és az ügyészség nem szeretné, ha ezekről egy újságon keresztül a nyilvánosság előbb értesülne, mint a hatóság. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a járási vezető ügyész annak a Gajda Mihálynak a felesége, aki korábban több cikluson keresztül a Békés megyei közgyűlés fideszes tagja volt, s annak a Gajda Róbertnek a sógornője, aki a Fidesz–KDNP színeiben országgyűlési képviselő, gyulai alpolgármester és a Békés Megyei Kormányhivatal első számú vezetője volt. Néhányan kétkednek is, hogy ilyen felállás mellett mennyire lesz kérlelhetetlen az ügyészség a vélelmezetten fideszes érdekkörök érintettségét fölvető visszaélések felgöngyölítésében.

Az Ösvény Esélynövelő Alapítványnál néhány évvel ezelőtt tetemes, értesüléseink szerint 200 millió forintos adóhiányra bukkantak. E felfedezést büntetőeljárás követte, amelynek a végén egyedül a mostani gyújtogatót, H. Zsolt akkori elnököt marasztalta el a bíróság. Pedig többek szerint is a visszaélésekért nem csak az alapítvány vezetője lehetett felelős. Füzesgyarmaton azt is beszélik, hogy politikai közbenjárásra kapott H. is csak felfüggesztett szabadságvesztést. A botrány miatt 2017-ben, csaknem két évtizedes alapítványi elnöksége után leköszönt posztjáról a helyi közéletben erős kormánypárti beágyazottsággal és Fidesz-párttagsággal rendelkező H. Zsolt. Aki idén februárban a felfüggesztés hatálya alatt követte el tettét.

Visszaküldött párttagkönyv

Az idén 25 éves alapítvány nem csupán Füzesgyarmaton, hanem a Viharsarok több településén is foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket. Alapítója az a Bere Károly, aki a Fidesz színeiben több cikluson keresztül volt már a kisváros polgármestere, ám 2019-ben regnáló városvezetőként nagyon kikapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjétől.

A legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy az idén júniusi helyhatósági választáson a Békés megyei Fidesz listáját Bere vezetheti, így nagy eséllyel lehetett volna a megyei közgyűlés elnöke. Aztán változott a helyzet, jelen állás szerint Bere ismét a polgármesterségért száll harcba. Alig másfél hónapja a füzesgyarmati raktárépület üszkös romjai között Bere arról beszélt a megyei hírportálnak, hogy újjáépítik a leégett raktárt, és kifejezte azon reményét, hogy a gyújtogató elnyeri méltó büntetését.

H. Zsolt néhány héttel ezelőtt demonstratív módon egy levél kíséretében, az ügyvédjén keresztül visszaküldte fideszes párttagkönyvét a Gyula központú választókerület egyéni országgyűlési képviselőjének, Kovács Józsefnek.

A gyújtogatás ügyében különösen nagy kárt okozó rongálás bűntette miatt a megyei rendőr-főkapitányság nyomoz a Szeghalmi Járási Ügyészség felügyelete mellett. Védője szerint ügyfele letartóztatásának további fenntartását megfontolhatná a hatóság: H. Zsolt beismerte a tettét, bizonyítékokat nem tud eltüntetni, tanúkat nem tud és nem akar befolyásolni, a szökés, elrejtőzés veszélyétől szűkös anyagi helyzete és a betegségei miatt aligha kell tartani. Egyelőre azonban mind az ügyészség, mind a bíróság maradt a fogva tartás mellett.

  
A tűz fényénél
Fotó: Katasztrófavédelem

Alezredes a börtönben

A füzesgyarmati gyanúsítottnál a gyulai börtönben nem sokkal március 15. előtt érdekes látogató járt. Az alezredesként bemutatkozó férfi nevét H. Zsolt nem értette, ahogyan azt sem, pontosan honnan érkezett. Egy biztos, a főtiszt hosszan elbeszélgetett vele, közben jegyzetelt, sokat kérdezett, nemegyszer ismétlő jelleggel. Minderről nem hivatalos úton, hanem védencétől, a börtönben tett látogatáskor szerzett tudomást Tibori István. (Az ügyvéd korábban hosszú ideig, így a kilencvenes években – az olajozás fénykorában – is a Békés megyei vámnyomozók parancsnoka volt.) Elképedt, amikor tudomást szerzett a látogatásról, és hogy H. az ő ügyvédi jelenléte nélkül nyilatkozott. Azt pedig egészen szokatlannak tartja, hogy nem készült jegyzőkönyv a kihallgatásról (meghallgatásról), amit a titkosszolgálatoknál amúgy „puhatolózásnak” szokás nevezi. Rosszindulat sem kell ahhoz, hogy felmerüljön a kívülállóban: a feljegyzés (összefoglaló) vajon tartalmazhat-e az elhangzottakkal nem pontosan egyező tartalmat is. Az sem világos, hogy a valamely szakszolgálathoz tartozó szerv miért tartotta fontosnak, hogy a H. által a rendőrségnek és az ügyészségnek előzetesen beígért információkat – amelyek egy esetleges vádalku tárgyát képezhetik – a saját csatornáján keresztül gyorsan lecsekkolja. A minden valószínűség szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálattól (NVSZ) érkezett tiszt célja nyilvánvalóan az volt, hogy a rendőrségnél és az ügyészségnél előbb jusson hozzá azon információkhoz, amelyek H. szerint Békés megye kormánypárti politikai elitjét is érintő korrupcióra vonatkoznak. Úgy tudjuk,

a titkosszolgálati alezredes börtönlátogatásáról az ügy előadója, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztá­lyá­nak a nyomozója sem tudott. Az ő feletteseit és a szeghalmi ügyészséget viszont tájékoztatta előzetesen a szolgálat.

Az viszont nem világos, tudtak-e arról, hogy az alezredes ügyvéd és jegyzőkönyv készítése nélkül „beszélget” H.-val.

H. Zsolt hozzánk eljuttatott leveléből annyi kihámozható, hogy a megváltozott munkaképességűeket több Békés megyei településen és telephelyen foglalkoztató Ösvény Esélynövelő Alapítvány szabálytalanul alkalmaz egészséges vietnami vendégmunkásokat. Márpedig az állami, ez esetben kiemelt és speciális finanszírozás, csak a fogyatékkal élők munkahelye után jár. H. Zsolt szerint az alapítvány vezetői vélelmezhetően anyagi előnyszerzés miatt járhatnak tilosban, és erről többen is tudhatnak, de hatalmi és politikai érdekek miatt szemet hunynak a szabálytalanságok felett.

Lapunknak több, egymástól független forrás jelezte, hogy létezik egy videófelvétel, amelyen a térség egyik meghatározó politikusa intim helyzetben látható egy fiatal nővel. Az eset néhány évvel ezelőtt történhetett, amikor az országos politikában részt vevő politikus hivatalos volt egy füzesgyarmati eseményre, ahol – szokása szerint – nemcsak jó étvággyal evett, hanem a házigazdák a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is figyeltek. Ezt követően a politikus a fiatal nővel félrevonult, de a légyott helyszínéül szolgáló helyiséget előre bekamerázták. Mindez állítólag egy a Fideszen belül zajló helyi hatalmi és zsarolási játszma részét képezi, hogy adott esetben a felvétel készítői „fogni tudják” magas rangú, döntési pozícióban lévő párttársukat.

Felügyelet és bántalmazás

Bere Károlyról, az Ösvény Esélynövelő Alapítvány alapítójáról a Narancsban korábban is írtunk. 2012-ben arról számoltunk be, hogy Füzesgyarmat fideszes polgármesterét hivatalból a felesége, Takács Zsófia, a Békés Megyei Kormányhivatal törvényességi és felügyeleti főosztályának vezetője ellenőrzi, ami, ha szó szerint értelmezzük a köztisztviselőkről szóló 1992-es törvényt, összeférhetetlen. Akkori érdeklődésünkre a hivatal azt válaszolta, hogy Füzesgyarmat esetében az ellenőrzési feladatot nem a polgármester feleségére osztották a kormányhivatalnál (lásd: Békés összeférhetetlenség, magyarnarancs.hu, 2012. február 8.).

2019 júniusában a füzesgyarmati Fidesz-taggyűlésen tettlegességig és bántalmazásig fajult egy vita, amely Kovácsné Czeglédi Mária Tünde alapszervezeti elnök, valamint Bere Károly fideszes polgármester és a felesége között éleződött ki. A vita tárgya a helyi szervezet vezetésének a megszerzése volt, ahol Kovácsné azzal vádolta Berét, hogy hamis névsor alapján felduzzasztott tagok segítségével akarja átvenni az irányítást (lásd: Belháború a Fideszben, Magyar Narancs, 2019. augusztus 22.). Bere akkor azzal vágott vissza, hogy a helyi Fidesz-elnök civakodó, összeférhetetlen ember, aki állandóan levelekkel, rágalmakkal teli valótlanságokkal ostromolja a kormánypárt budapesti központját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk