Orbán Viktor Tusnádfürdőn belengette, Kásler levezényli: jönnek az óvodákba a magyar szentek

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 18., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

De mi lesz Prőhle Gergely sorsa?

Kásler Miklós a Magyar Időknek adott interjújában reflektált kissé rejtélyesen az Orbán Viktor által Tusnádfürdőn meghirdetett szeptemberi változásokra. Kásler a miniszterelnöki ukáz alapján felidézte, hogy ha már „Magyarország politikai és gazdasági szempontból is megerősítette a szuverenitását 2010 és 2018 között”, nyilván hasonló törekvéseket kell folytatni a kultúra területén is, mert „az az egyetemes kultúra, a magyar nemzet érdeke és a kormány alkotmányos kötelessége”.

A gyakorlatban mindez azt jelenti az emberi erőforrások minisztere szerint, hogy „a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy a kultúra virágozzék”.

Kásler a lap kérdésére beszélt a Prőhle Gergely körül kialakult kultúrkampfról, és bár mint korábban is, most is elmondta, hogy lényegében tisztázták a helyzetet, eszmét cseréltek a PIM tanácsköztársaság tárgyú kiállításának kritikájáról és annak eredeti szándékáról. Ködösen hozzátéve, hogy bár nem ismeri Prőhle döntését a jövőjét illetően, ez viszont árnyalja Kásler saját döntését az ügyben.

Ehhez képest az Emmi minisztere egyértelműen kilátásba helyezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap élén biztosan lesznek változások: „itt is egy fordulóponthoz érkeztünk. Új időszak jön, amihez részben vagy egészében új emberekre van szükség.”

Bár a gender szak megszüntetéséről nem értekezett Kásler, arra a kérdésre, hol kellene sokkal több szakembert képezni, a miniszter az ógörög és a latin tudás elengedhetetlen voltáról elmélkedett. „A 19. század ­közepéig a hivatalos nyelv a latin volt hazánkban, még sincs elég történészünk, régészünk és folytathatnám…” Kásler folytatta is, kiemelte, hogy visszaszorult a szlavisztika, a szomszédos nyelvek, a horvát, a román oktatása, de rögzítette azt is, hogy a „legkorszerűbb, gyorsan fejlődő tudományokra is kiemelten figyelünk”.

Ám a java csak eztán jött. „Már az óvodában, majd az iskolában is láthatnak a gyerekek ezért például kisfilmeket, filmsorozatokat Kinizsi Pálról, Toldi Miklósról, Hunyadi Jánosról vagy a magyar szentekről.” Továbbá: „A gyereknek joga, hogy megismerje a szépet és a jót, még akkor is, ha sokan próbálják szégyellnivalónak beállítani a nemzeti érzéseket, a keresztény kultúrát, a magyar történelmet” – mondta Kásler Miklós a Nemzeti alaptantervről szólva.

Míg a kórházak az ÁSZ által történő átvizsgálásáról annyi jutott az eszébe, hogy nem tervez kórházakat bezárni. „Észszerűsíteni, centralizálni fogunk ott, ahol szükséges, vagy éppen decentralizálni, ahol arra van szükség.”

(Magyar Idők)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 18., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  Kovacs
  2018. augusztus 20., hétfő 12:13
  Ne vicceskedj itt össze-vissza. Sejtheted, hogy beírom neked kapásból "szuperül és latívban": nequissimus.
 2. 13
  Cheyenne
  2018. augusztus 20., hétfő 04:52
  @Kovacs

  kerülgetjük itt a forró kását, de én kimondom:

  a rovásírás a leguniverzálisabb, mert minden európai hangot át lehet írni rá, és mindenki el is tudná olvasni. csak brüsszel nem engedi a magyar sámánhit lenyomatát érvényesülni, mert túl spirituális lenne..

  turulba kéne nyomatni..
 3. 12
  Kovacs
  2018. augusztus 19., 22:48
  11: Na jó, úgy néz ki, hogy én más álláspontot képviselek a nyelvek "logikusságáról" és egyéb tulajdonságairól. Azt azért megjegyzem, hogy amit Wittgenstein "gondol"a nyelvről, az más kategória, mint amiről itt "civakodnánk". (Hogy melyik nyelv legyen az EU hivatalos nyelve, az egy politikai döntés és nem a nyelvek versenye szabad piac alapon...Mert például melyik lenne alkalmas leginkább a félreértésekre, alternativ értelmezésekre... és jól elszórakoznánk.)
 4. 11
  Cheyenne
  2018. augusztus 19., 16:48
  @Kovacs

  Nyilván Kásler baromságot beszél, mert csak olyan ember mond ilyet, akinek fogalma sincs semmiről az oktatás terén. Pl, tanárok és tankönyvek hiányában, mégis hogyan képzelné?

  Ha az angol gagyi középfokú nyelvvizsga ekkora gondot okoz a magyar diplomázók körében, akkor miről beszélünk?

  A latin nehéz nyelv, de a leglogikusabb nyelv. Méghozzá azért, mert egy nyelv logikusságát a szabályszerűségei döntik el. Azaz megtanulsz egy szabályt, és qrvára nincs kivétel (latinban nagyon kevés). A finnek egyébként komolyan gondolták a javaslatukat. És nem azért, mert nem lehet baromságokat beszélni latinul, hanem a legkevésbé lehet visszaélni ezzel a nyelvvel.

  A nyelv igenis meghatározza a viszonyodat a világhoz (vö:Wittgenstein), a gyűlölethez stb. Soros ügynöközni, migránsozni nehezebb lenne az európai parlamentben latinul. (De távolról sem lehetetlen!)

  Spero meliora..

  De mindenek előtte: Spes sibi quisque..
 5. 10
  Kovacs
  2018. augusztus 19., 13:34
  9: Vagyis igazodni, igazodni, igazodni. (hehe.)
 6. 9
  Kovacs
  2018. augusztus 19., 13:32
  7: A táblán, ami inkább tablet volt ez állt: Asinus asino pulcherrimus.
  (Ez az adatvédelmi izé a narancsonline "szögesdrótja"? Remek ötlet! A narancsnál sem "tudnak okosabbat".)
 7. 8
  Kovacs
  2018. augusztus 19., 13:23
  5: Cheyenne! (gendersemlegesen: Cheyennum)
  Azaz,
  belementél félkomolykodva a játékba a holt nyelveket illetően. A “gazemberekhez” (egyébként nagyon tetszik a modern fordításod az imbrobus-t illetően) akarsz csatlakozni. Hozzájuk parciálisan sem lehet. Ebben az esetben pedig plane. Akármelyik nyelven lehet hülyeségeket beszélni. A holt nyelvek sem ártatlanok, de nem ám! (A nyelv szerkezetéből levonni bármiféle gondolkodásmódot igencsak elavult tézis.)
  Amivel itt játszadozni akarsz az "egyéb nyelveket" illetően, az legalább olyan kirekesztő és lekezelő.
  (Azt pedig pont neked ne mondjam, hogy amit az ógörög, klasszikus latin vagy óhéberen értenünk “illik”, az a 19. század filológusainak gyüjteményes “fikciója”.)
  Egyébként pedig szerintem rögtön értetted a "kritikámat", csak a mentalitásodból kifolyólag hülyéskedsz megint feleslegesen. Kellet ez neked?
 8. 7
  tiszapolgári
  2018. augusztus 19., 10:25
  5

  Kovacs ezt még Bangladesben, az ált. iskolai osztályterem falán látta, és azt jelenti, hogy „Tanulni, tanulni, tanulni!”

 9. 6
  loallat2
  2018. augusztus 19., 07:30
  Úristen, meddig lehet fokozni a magyar nép lebutításának folyamatát? Ma a nyelveket beszélő, világlátott, technológián, kommunikáción szocializálódott kreatív embernek és modern rendszereiknek áll a zászló - mi meg megyünk vissza a sötét középkorba. Végképp lemaradunk, ennek az országnak vége. Hajrá Fidesz!
 10. 5
  Cheyenne
  2018. augusztus 19., 06:56
  @Kovacs

  Elégtelen latin nem-tudásommal: A gazember(ek) sikere a többséget (többeket, sokakat) elcsábítja, magához édesgeti..

  Azaz?

  Hermeneutikailag tegyél sínre!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra