Orbán Viktor Tusnádfürdőn belengette, Kásler levezényli: jönnek az óvodákba a magyar szentek

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 18.

Belpol

De mi lesz Prőhle Gergely sorsa?

Kásler Miklós a Magyar Időknek adott interjújában reflektált kissé rejtélyesen az Orbán Viktor által Tusnádfürdőn meghirdetett szeptemberi változásokra. Kásler a miniszterelnöki ukáz alapján felidézte, hogy ha már „Magyarország politikai és gazdasági szempontból is megerősítette a szuverenitását 2010 és 2018 között”, nyilván hasonló törekvéseket kell folytatni a kultúra területén is, mert „az az egyetemes kultúra, a magyar nemzet érdeke és a kormány alkotmányos kötelessége”.

A gyakorlatban mindez azt jelenti az emberi erőforrások minisztere szerint, hogy „a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy a kultúra virágozzék”.

Kásler a lap kérdésére beszélt a Prőhle Gergely körül kialakult kultúrkampfról, és bár mint korábban is, most is elmondta, hogy lényegében tisztázták a helyzetet, eszmét cseréltek a PIM tanácsköztársaság tárgyú kiállításának kritikájáról és annak eredeti szándékáról. Ködösen hozzátéve, hogy bár nem ismeri Prőhle döntését a jövőjét illetően, ez viszont árnyalja Kásler saját döntését az ügyben.

Ehhez képest az Emmi minisztere egyértelműen kilátásba helyezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap élén biztosan lesznek változások: „itt is egy fordulóponthoz érkeztünk. Új időszak jön, amihez részben vagy egészében új emberekre van szükség.”

Bár a gender szak megszüntetéséről nem értekezett Kásler, arra a kérdésre, hol kellene sokkal több szakembert képezni, a miniszter az ógörög és a latin tudás elengedhetetlen voltáról elmélkedett. „A 19. század ­közepéig a hivatalos nyelv a latin volt hazánkban, még sincs elég történészünk, régészünk és folytathatnám…” Kásler folytatta is, kiemelte, hogy visszaszorult a szlavisztika, a szomszédos nyelvek, a horvát, a román oktatása, de rögzítette azt is, hogy a „legkorszerűbb, gyorsan fejlődő tudományokra is kiemelten figyelünk”.

Ám a java csak eztán jött. „Már az óvodában, majd az iskolában is láthatnak a gyerekek ezért például kisfilmeket, filmsorozatokat Kinizsi Pálról, Toldi Miklósról, Hunyadi Jánosról vagy a magyar szentekről.” Továbbá: „A gyereknek joga, hogy megismerje a szépet és a jót, még akkor is, ha sokan próbálják szégyellnivalónak beállítani a nemzeti érzéseket, a keresztény kultúrát, a magyar történelmet” – mondta Kásler Miklós a Nemzeti alaptantervről szólva.

Míg a kórházak az ÁSZ által történő átvizsgálásáról annyi jutott az eszébe, hogy nem tervez kórházakat bezárni. „Észszerűsíteni, centralizálni fogunk ott, ahol szükséges, vagy éppen decentralizálni, ahol arra van szükség.”

(Magyar Idők)

Figyelmébe ajánljuk