Kásler Miklós és Schmidt Mária is odatette magát a tegnapi megemlékezésen

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 24.

Belpol

Molotov, Ribbentrop, francia forradalom, Brüsszel…

Tegnap volt a totális diktatúrák áldozatainak európai emléknapja, amit az 1939-es Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartanak. Budapesten sétával, mécsesgyújtással és ünnepi beszédekkel emlékeztek, de ahogy az MTI írja, az eseményt „kulturális programok is színesítették, amelyen államtitkárok is részt vettek”.

Sőt egy miniszter, Kásler Miklós is, aki nagy ívű beszédében nemcsak arról tett említést, hogy „létezett a 20. században két olyan totális struktúra, amelyek szörnyűségeit a mai napig nem tudtuk, nem is lehetett feldolgozni; a kommunizmus és a nemzetiszocializmus két olyan emberellenes rendszer volt, amelyek alapját a felfoghatatlan gonoszság képezte”, de az MTI tudósítása szerint elmondta azt is, hogy „a hit, az erkölcs lefokozása a francia forradalomban politikai és társadalmi téren diktatúrához vezetett. A forradalom vérgőzös fejű és véres kezű gyermekei egymást ölték meg”, valamint azt, hogy „a kormány mindent megtesz azért, hogy történelmi hagyományainknak, veretes ősi jogunknak és kultúránknak megfelelő módon szabadságban élhessünk”.

false

 

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Mivel az ünnepi beszédeket a Terror Háza előtt mondták el, természetesen Schmidt Mária főigazgató is szót kapott, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a Hitler–Sztálin-paktum, a két rendszer összefogása egyértelművé tette, hogy az ideológiai különbségek csupán felületesek és látszólagosak. „Nehéz megérteni, hogy a diktatúrák miként tudtak megtéveszteni annyi gondolkodó embert” – jelentette ki Schmidt Mária, aki azt is elmondta, hogy szerinte „az Európai Unió vezetői körében is mintha reneszánsza lenne a kommunizmusnak”.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?