Kedvezményt kapnak azok az újságosok, akik csak bizonyos sajtótermékeket forgalmaznak

  • narancs.hu
  • 2022. június 15.

Belpol

Ha egy újságos kizárólag olyan sajtóterméket árusít, amely Ukrajnával kapcsolatos "közérdekű közleményt" tartalmaz.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet "a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól", amely úgy tűnik, hogy némi kedvezménnyel arra próbálja rávenni az újságosokat, hogy ne forgalmazzanak olyan lapokat, amelyekben nem szerepel kormányzati tájékoztatás.   

Az Orbán Viktor aláírásával megjelent jogszabály ugyanis arról rendelkezik, hogy az újságosbódék után nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni,

"ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz".

Ez utóbbi típusú sajtótermékek közterületen történő terjesztéséhez nem kell közterület-használati hozzájárulást sem beszerezni. 

Hogy pontosan mit takar "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közlemény, tájékoztatás", illetve hogy milyen sajtótermékek lehetnek azok, amelyek ezeket tartalmazzák, arra egyelőre csak tippelni tudunk: minthogy a kormány óriásplakátjait és hirdetéseit is általában közérdekű tájékoztatásnak nevezik, így elképzelhető, hogy a rendelkezés valójában arról szól, hogy 

kedvezményt ad azoknak az újságosoknak, akik csak olyan sajtótermékeket forgalmaznak, amelyekben megjelent kormányzati hirdetés.  

Ha ez így van, akkor ez egy újabb intézkedés, amellyel megpróbálják eltüntetni a nem kormánypárti lapokat a közterekről, illetve az újságosok kínálatából. A Magyar Narancs mások mellett azok közé tartozik, amely nem közöl kormányhirdetéseket. 

A nem kormánypárti lapok egyébként is terjesztési gondokkal küzdenek: több olyan élelmiszerlánc is van, amely nem forgalmazza például a Magyar Narancsot sem. 

Korábban a HVG címlapjait eltüntették a közterekről is: 2019-ben a Mészáros-birodalomba betagozódott a Mahir Cityposter Kft. azonnali hatállyal felmondta a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szóló, nem felbontható szerződést. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk